Grossmann Mór újrafestve

A Király utcakét régi cégének, Grossmann Mór divatáru kereskedésének valamintKristóffy és Németh urak vaskereskedésének emléke különös véletlenfolytán maradt meg napjainkig az utca 28. számú házának tűzfalán.

Hirdetésüket eltakarta a szomszédba épült ház, majd eltelt egyévszázad, s amikor a kilencvenes évek elején a szomszéd épületetlebontották, újra előbukkant a két cég falra festett hirdetése.Csodájára jártak a város históriájának bogarászai. Ilyen betűketugyanis csak régi fényképeken, vagy régi újságokban lehetett látni. Aztis kiderítették, hogy a két reklámfelirat még 1890 előtt készülhetett,mert 1890 után Grossmann elköltözött az István térre. Sőt, még azt ismegfejtették, hogy a reklám alkotója Deutsch Ignác címfestő lehetett.

A felirat 1994és 2004 között ismét látható volt, ám a szomszéd telken tavalyelőttújra ház épült: a Király udvar, s ez most megint eltakarja egy időreGrossmannék hirdetményét, mondjuk száz évre. Mielőtt eléfalaztak,szerencsére gondosan letakarták. Tehát megvan, csak hozzáférhetetlen,mert két tűzfal közé került.

A szomszéd házberuházója, az Autóker azonban felelősséget érezvén a képeltakarásáért, egy festőművésszel hiteles másolatot készíttetett, s ezta minap a Király udvar aulájában helyezte el. A városvédők isörülhetnek, s persze a háznak is jó reklám.

Az újrafestett Grossmann Mór-hirdetés
Az újrafestett Grossmann Mór-hirdetés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.