Ki segíti az erdélyi Nyilas Misiket?

18-20 ezer iskoláskorú gyermek van Erdélyben évfolyamonként, ám közülük mindössze hatezer érettségizik. A többiek lemorzsolódnak: csak a jelenleg kötelező tíz osztályt fejezik be, vagy még azt sem.

Péntek János kolozsvári egyetemi tanár, az MTA külső tagja szerint e jelenség a gyermekek családjának gyenge anyagi körülményeire vezethető vissza. A nyelvészprofesszor ezért indította el három évvel ezelőtt a Nyilas Misi Tehetségtámogató Alapítványt (NYMTA), amelynek keretében tehetősebb emberek havi ötezer forintnak megfelelő öszszeggel támogathatnak tanulni vágyó, rászoruló erdélyi gyermekeket. Egy-egy gyermek két támogató pénzét kapja meg havonta, azaz tízezer forintnak megfelelő lejt. Ez nem nagy összeg, a romániai havi minimálbér egyharmada, de sok esetben ez is jelentős segítség a rászorulónak és családjának.

Tavaly nyolcszáz támogatójuk volt, ők összesen 387 gyermeknek tették lehetővé a továbbtanulást. Az idén ötszáznál többen pályáztak, de az egyesület anyagi kerete csak 420 gyermek megsegítését teszi lehetővé. Ezért kérik, hogy aki teheti, csatlakozzon hozzájuk, és támogassa munkájukat. A támogatásokat (évi hatvanezer forint) Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat, Erdélyben a NYMTA gyűjti, amelyek elérhetőségei, illetve a program részletei a www.nyilasmisi.ro honlapon megtalálhatók.

Péntek János legnagyobb keserűsége, hogy a tehetős erdélyi polgárság részéről kevés támogatás érkezett: mindössze tizennégy. A többit magyarországi és nyugati személyek ajánlották fel. - A nyugati polgárságnak státusszimbólum, hogy részt vesz karitatív programokban. Nálunk sajnos nem ebben az irányban fejlődnek a dolgok. Miközben mindenki megdöbben azon, hogy mi magyarok Erdélyben 200 ezerrel kevesebben vagyunk, hogy demográfiai hullámvölgybe jutottunk, szinte senki sem gondol arra, hogy a megszületett értékes embereket segíteni kellene.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.