Most Lamperth zártkörű beszéde került ki

Közzétette vasárnap Lamperth Mónika teljes beszédét a közszolgálati rádió, miután első híradásában csak megvágott részleteket ismertetett a zárt ajtók mögött elhangzottakból.

Teljes hozzászólásában négy kérdéssel foglalkozott Lamperth Mónika. Foglalkozott az MSZP tervezett kongresszusával, az önkormányzati választás eredményével, a Baloldali Önkormányzati Közösség újjászervezésének szükségességével, végül kitért arra, hogy napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása.

"Higgyétek el, hogy tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban. (Nyugodtan megtapsolhatod, taps, köszönöm.) Bízzatok bennem, tisztességes javaslatot teszünk le az asztalra és fogunk erről egyeztetni frakció-keretben is, ha kell, választmány-keretben is. Gábor, fölajánlom, hogy a választmány-keretben is tudunk erről egyeztetni, és olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent állítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. (Zúgolódás) Mit mondtam, elrontottam valamit? Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is ezt. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert. Örülök, hogy értjük egymást. Köszönöm" - olvasható a rádió Krónika Hírszolgálatában a hangfelvétel írásos változata.  

Az első, a honlapon két és fél órával korábban megjelent vágott változatban még ez szerepelt: "Napirenden van a területfejlesztési törvény módosítása. Higgyétek el, tudjuk a dolgunkat. Én olyan javaslatot fogok a frakciókkal való egyeztetés után a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban...Bízzatok bennem, olyan módosítás lesz, ami áthúzza azt az újságokban címlapon megjelent számítást, hogy majd innentől megnézhetjük magunkat, mert a Fidesz fogja osztani a pénzt. Nem így döntöttek Magyarországon a választók és nem így döntött az Országgyűlésben a Fidesz. Ha kétharmaddal megszavazta volna a regionális választott önkormányzatot, ma más helyzet lenne. Szóval nem szavazták meg a választott regionális önkormányzatot, állami felelősségben hagyták továbbra is. Ezért nekünk ehhez kell alakítani az intézményrendszert."

A hír felvezetőjében kiemelt idézet is rövidített volt, hiányzott belőle az, hogy Lamperth Mónika a frakciókkal való egyeztetés után fog javaslatot terjeszteni a kormány elé.
Sztankóczy András, a Magyar Rádió Aktuális szerkesztőségének vezetője az MTI érdeklődésére annyit közölt vasárnap: egy hatvan perces felvétel van a birtokukban, ám arról, hogy miként jutottak hozzá, nem kívánt nyilatkozni.

Lamperth: a beszédet
önkényesen megvágták

Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerint önkényesen megvágott, illegálisan készített az a hangfelvétel, amely nyilvánosságra került. A miniszter az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében hangoztatja: a beszédéből összevágott hanganyag torzítja a kormány valós szándékait, ezért a manipulatív eljárás ellen tiltakozik.

Lamperth Mónika közleményében rámutat: a kormány a területfejlesztési törvény módosításán dolgozik, amelyre azért van szükség, mert a Fidesz nem fogadta el a regionális választott önkormányzatok létrehozásáról szóló, kétharmados többséget, igénylő javaslatokat, ezzel veszélyeztette az európai uniós források felhasználását. A kormány az európai uniós pénzek minél teljesebb körű felhasználása érdekében hamarosan leteszi javaslatait a parlament asztalára - mutat rá a miniszter. Hozzáteszi: nem a jelenleg is érvényes hatalmi viszonyokat kívánják átrendezni, hanem a felelősségi viszonyokat akarják pontosan szabályozni az uniós források befogadhatósága érdekében. A javaslatról a parlament hivatott dönteni, a beterjesztés előtt a területfejlesztési miniszter - miként a választmányi ülésen is kifejtette - a frakciókkal is egyeztetni kíván.


Nyakó István, az MSZP szóvivője a hangfelvétel nyilvánosságra kerülésére reagálva az MTI-nek azt mondta: a kormány tagjait a Fidesz érdekeinek megfelelően lehallgatják, a felvételeket önkényesen manipulálják, majd a névtelenség homályába burkolózva kiadják. Hozzáfűzte: az MSZP elutasítja ezeket a maffia-módszereket, fel fogja tárni az ügy hátterét, és megszünteti az ilyen típusú illegális tevékenységet. Nyakó István szerint a lehallgatási botránynak már voltak előzményei, ilyen volt a szerver-ügy. Emlékeztetett arra, hogy a tavaszi választási kampány során a Fidesz betört a szocialisták dokumentumait tartalmazó adatbázisba, az adatokat lementette, vagyis ellopta. Ezek után a névtelenség homályába burkolódzott fideszesek a dokumentumokat manipulálták, és átadták a Magyar Nemzet című napilapnak - mondta a szóvivő.


(MTI)

Lamperth Mónika
Lamperth Mónika
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.