Botrányos gólyaavató Hevesen

Több kilencedik évfolyamos gyerek is rosszul lett az elmúlt napokban Hevesen, az Eötvös József Középiskolában, ahol a gólyaavató ünnepség után a felsőbb évesek durva módon folytatták tovább az elsősök "beavatását". Egy diák kórházi ápolásra szorult, többen hányással, hasmenéssel vészelték át a szertartást.

A hevesi középiskolába járó egyik felsőbb évfolyamos diák édesapjától megtudtuk: évről évre durvul az elsősök gólyaavatása az intézményben. A tanári kar épp ennek megfékezésére találta ki annak idején, hogy hivatalos gólyaavatást rendeznek, ahol tréfás, de semmiképp nem megalázó feladatokat kell teljesíteniük a középiskolát kezdő diákoknak. Az idén ez abból állt, hogy a felsősök pókhálószerű akadályt építettek az aulába, s a gólyáknak ezen keresztül kellett bejutniuk az iskolába.

A felsősök közül néhányan azonban nem elégedtek meg ennyivel: a szünetben a maguk módján folytatták a szertartásokat: sós-lekváros kenyeret etettek és mosószerrel, ecettel és liszttel kevert folyadékot itattak a kisebb diákokkal. Többen rosszul lettek, s egy kislányt az egri kórházba kellett szállítani, neki a nyelőcsöve gyulladt be. Őt már hazaengedték, szülei - noha elítélik az iskolában történteket - nem tettek feljelentést a rendőrségen. Ezt megerősítette Oravecz Éva, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense, aki elmondta: nem folyik rendőrségi eljárás az ügyben.

Mint megtudtuk, Kerek László, a középiskola vezetője bizottságot hozott létre az ügy kivizsgálására, valamint a fegyelmi eljárás megindítására. Az iskolagyűlésen elhangzott: ha kiderül, kik követték el a rosszul végződött diákcsínyt, azokat kizárják a középiskolából. Aki mások életével játszik, az nem érdemli meg, hogy ebbe az iskolába járjon - hangoztatta a fórumon az igazgató.

Durvuló divatok

Az elsőévesek - a gólyák - tréfás befogadása középiskolákban, de főiskolákon, egyetemeken is szokás. Ezek azonban általában tréfás módon történnek. Egerben például az egyik középiskolai kollégiumban az elsősöknek megérkezésük első estéjén meg kell ugatniuk a holdat, és kísérletet kell tenniük a villanykörte "elfújására" is. Sporttagozatos osztályokban előfordul, hogy az "újoncoknak" végig kell szaladniuk a felsőbb évesek sorfala között, s közben nagyot ütnek a hátsó felükre.

A "beavatások" eldurvulása inkább az utóbbi évekre jellemző, s előfordul, hogy az veszélyes sérüléssel párosul - nem csak Hevesen. Szeged egyik legnagyobb középiskolai diákszállóján például megalázó feladatokat kaptak, s a verést is el kellett tűrniük az elsősöknek. Hajnali 1-kor ébresztették fel a kiválasztott újoncokat a felsőbb évesek: volt, akinek a piszoárban állva kellett síelést imitálnia, másnak székletbe kellett beleállnia vagy vizelettel kevert ételmaradékkal történő "felszentelést" kellett elviselnie. Másokat vizes párnával vagy papuccsal vertek. A botrány kipattanása után a durva beavatást szervező, felsőbb éves diákokat elküldték a kollégiumból, az ügyeletes nevelő ellen fegyelmi indult. Az ügyben a szegedi rendőrkapitányság életvédelmi alosztálya kényszerítés gyanújával indított büntetőeljárást.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.