Szakdolgozatíró bérmunkások

Már eljárt az idő a hamar lebukós, plágiumgyanús, másolt szakdolgozatok fölött. Inkább iratnak maguknak egyet azok, akiket sehogy sem visz rá a lélek, hogy nekiüljenek egy ilyen hosszú és időigényes munkának. Hajlandók több százezer forintot is fizetni érte. Az interneten is hirdetnek a bérírók. Ennek a szakmának már külön piaca van.

 

 

 

Az utóbbi időben sokszor előfordult, hogy az internetről lopott szöveggel lebuktak a szakdolgozat-készítő végzősök. Plágiumkereső szoftvert is munkába állítottak már. Sokkal biztonságosabb bérírókhoz fordulni, igaz, drágább is.

Az igazán gyakorlott szakdolgozatíró bérmunkások, akik régen vannak a pályán már száz szakdolgozat összeállításán is túl vannak. Nem saját maguk számára készítették őket, nekik ez a szakmájuk: bérírók. Nem minden témában ugyanolyan jók, de legalább négy-öt szakterületen profinak vallják magukat. Főleg jogi és gazdasági szakirányban mozog otthonosan a legtöbb ajánlkozó. Vannak egészen profik, akik már öt éve csinálják, szinte hivatásként űzik a kutatást.

A www.szakdolgozatiras.hu honlap nagy, villogó betűkkel reklámozza: egy hónap alatt kész lehet a dolgozat, ha elfogadjuk a tanácsokat. Lehet konzultációra jelentkezni. A "munkatársak" segítenek, hogyan boldoguljunk, alkalmanként háromezer forintért. Ehhez fel kell venni velük a kapcsolatot. Szigorúan elektronikus üzenetben. A konzultáció ötlete nem is rossz, sok iskolában az intézményi konzulenseknek annyi emberrel kell foglalkozniuk, hogy nem győzik. Tanácsot osztani még nem ütközik törvénybe: egyszerű magántanári szolgáltatás.

A lapon arrébb viszont már másról van szó. Arra a - gyakran feltett kérdések között - felvetett ötletre, hogy tényleg megírják-e a dolgozatot a diplomázó helyett, első válaszuk: talán. Attól függ, hogy profiljukba vág-e a téma.

A megbízónak ki kell töltenie egy adatlapot. Miről szóljon az írás, melyik felsőoktatási intézmény, melyik szakára lesz, mikorra kell meglennie, és van-e valamilyen különleges elvárás. Ha ezek alapján megköttetik az egyezség, a siker garantált. Tovább lapozgatva azonban már változik a felállás. Ha a dolgozatíráskor szeretne közreműködni a megbízó is, az már nem ajánlott, sőt drágább is, mintha otthon marad: - Ha belegondolsz, rájössz, hogy a közreműködésed nem gyorsítja, hanem lassítja a profi dolgozatíró munkáját. Ilyet nem is vállalunk, hiszen csak azért tudunk garanciát vállalni, amit mi írtunk - olvasható a szervezet válaszai között. Meg aztán a konzultációt és a dolgozatírást kifizetni nem olcsó.

A bizonytalanokat igyekszenek felmenteni: hiszen nem lehet az egyetemistának még erre is ideje. A diplomázónak végül csak az a dolga, hogy átolvassa rendesen, le ne bukjon a védéskor. (Erre is van recept. Az apróhirdetések között kutatva találunk mikroheadset-bérlési lehetőséget. Ez a tíz milliméteres, bőrszínű, fülbe helyezhető szerkezet az ajánló szerint szinte észrevehetetlen. Egy napra 5000 forintért lehet a vizsgázóé. Szlogen: "Hogy neked is legyen telefonos segítséged!")

Úgy tűnik, hogy mindez működik. A honlapon van vélemény sikeres diplomázótól. Zsuzsanna így köszöni meg a segítséget: "...hát még mindig remeg a lábam, mert az egekig magasztaltak. Én magamban Téged magasztaltalak :)) ...sőt XXXX professzoré dicséretes ...!!! Azt írja a bírálatban: »...záródolgozat a gyakorlat számára akár kézikönyvként, illetve tankönyvként is jól felhasználható, publikációra is érdemes munka.« Hát azt gondolom ez magáért beszél. Kb. háromnegyed órát voltam bent, több kérdésük volt, de mindenre válaszoltam, nem volt nehéz, mert inkább szakmai kérdések voltak. Mindenesetre hálás köszönetem még egyszer, nagyon örülök, hogy együtt dolgozhattam Veled, helyesebben szólva asszisztálhattam néhány dologban. Büszke lehetsz Magadra, remek munka, amit csináltál. Hát őszintén örülök, hogy találkoztunk, ha esetleg még további tanulásra adnám a fejemet, bár azt gondolom most már csak a további nyelvekre koncentrálok, akkor azért mindenképpen jelentkezem és ajánlani természetesen ajánllak másnak is. Minden jót kívánok Neked!"

Dunát lehetne rekeszteni azokkal az apróhirdetésekkel, amelyekben magánbérírók reklámozzák szolgáltatásaikat az interneten. Gyorsan precízen, korrekt áron - ezek a varázsszavak, amelyekre kapnak a megrendelők. Az árat mindenki máshogy méri: van, aki szavakat ad el, más oldalanként számoltatja az írást, de olyan is akad, akinek az egész munka ér valamit. Legtöbben személyesen szeretnek megállapodni a pénzben, attól függően, hogy milyen nehézségű a dolgozat. Kereslet pedig szintén van. Fórumokon veszik fel a kapcsolatot egymással az üzletfelek. Sokan csak segítséget kérnek a befejezéshez, mások viszont szívesen vennék, ha más bajlódna az egésszel.

Az interneten talált hirdetések nyomán több embert felhívtam, de senki nem akart beszélni róla. Végül eljutottam egy harminc év körüli hölgyhöz. Névvel ő sem vállalta a beszélgetést (de engem leellenőrzött, hogy valóban szoktam-e a mellékletbe írni, vagy esetleg hatósági személy vagyok-e). Elmondta, hogy pszichológiából van diplomája, és szakdolgozatírást főleg humán területen vállal. Nem ez a főállása, de elég jól keres vele. Olyanok szokták felvenni vele a kapcsolatot, akik több tárgyból írják disszertációjukat egyszerre, vagy dolgoznak, esetleg gyesen vannak, így nem jut idejük a kutatásra. - Vannak azután olyan tehetősebb családok, amelyek gyereküknek megvásárolják a szakdolgozatot, nekik a pénz nem számít - tette hozzá.

Előfordul, hogy olyan megbízók jönnek hozzá, akiknek még témaötletük sincs. Máskor van valami elképzelése, csak nem tudja kifejteni a diplomázó. - Nem tartom rossz dolognak a bérírást - folytatja. - Aki egy felsőoktatási intézményben már végigült négy évet, az tanult valamit. Végül is neki kell majd kiállnia a vizsgabizottság elé, és megvédenie az írást. Én szeretem, ha közösen dolgozunk, konzultálunk írás közben. Ez egy adok-kapok dolog.

Végül bevallotta, dobták már vissza dolgozatát. - De hát senki sem lehet tökéletes! - mondta. Ilyenkor nem fogad el pénzt hosszú és alapos kutatómunkájáért.

Ha valaki lebukik, akkor sikertelen a vizsgája. Másrészt a szakdolgozat egyéni munka, és olyan segítséget vesz igénybe az írója, amilyet akar. Csak a vizsgán lehet darabokra szedni a hallgatót, és annak alapján megítélni. Sipos Zoltán, a Zsigmond Király Főiskola Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézetének vezetője szerint megfelelő vizsgarendszerrel lehet kivédeni a jelenséget - Jó színészi képességek kellenek hozzá, hogy valaki hétről hétre megvezesse a tanárát a személyes konzultációkon. Szerintem a folyamatos munka kiszűri ezt, inkább távoktatáson lehet találkozni vele. A praxisom folyamán volt egy-két gyanús eset, de nem lehetett bizonyítani - teszi hozzá az oktató.

Lehet, hogy tényleg nehéz lebukni? Molnár Miklósné, a Budapesti Gazdasági Főiskola Vendéglátás Intézeti tanszékének tanára lassan húsz éve foglalkozik szakdolgozatokkal. Szerinte az ő praxisa alatt még nem volt ilyen eset - legalábbis nem vette észre. - A diplomázóknak alá kell írniuk a dolgozat leadásakor egy nyilatkozatot, hogy a saját munkájukat bíráltatják el - teszi hozzá a tanárnő. - Nehezen tudom elképzelni, hogy ki lehetne játszani a konzulens tanárt: háromszor kell vele a dolgozatot megbeszélni a készítése alatt. Ez a tanár felelőssége, aláírásával igazolja, bele is kell kötni a szakdolgozatba az igazolólapokat.

Ennek ellenére ő is azt mondja, hogy minden előfordulhat, bár hozzáteszi: aki ezt a megoldást választja, több vesződséget vállal, mint aki becsületesen dolgozik. - Az általunk kért dolgozatokhoz fel kell készülni elemzésekből, sok az összehasonlító munka: nagyon kell ismernie a témát, hogy megvédje a munkát - mondja, aztán ő is meglepődik, amikor a bértollnokok diplomavédésre felkészítő foglalkozásairól mesélek neki.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.