Anettka űrugrása

Fehér Anettka október 23-iki űrugrásához minden előkészület megtörtént, a Nyizsnij Novgorod melletti zárt katonai támaszpontról száll majd fel a tévés műsorvezető egy különleges repülőgéppel - hangzott el a csütörtökön délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Anettka űrhajós overallban fogadta az érkezőket, és bemutatta a jelen lévő szakembereket - köztük Magyari Bélát, aki annak idején Farkas Bertalan mellett lett kijelölve az első magyar űrhajósnak, és aki ma már az Anettka Space Project (ASP) munkatársa.

Amint az MTI munkatársa megtudta, Anettka október 23-át, nemzeti ünnepünket szeretné azzal köszönteni, hogy végrehajtja a világ első űrugrását. Ez nem űrhajóval történik majd és nem is számít űrutazásnak, mivel a Földet nem kerüli meg. A speciális repülőgépet - amely képes fennmaradni 30 ezer méteren vagy még magasabban és amelyben egy ideig súlytalanság uralkodik majd - a közelmúltban  fejlesztették ki a MIG repülőgépet gyártó orosz katonai vállalat szakemberei. Az első utas Anettka lesz, akit két pilóta visz fel a magasba. Az űrugrásról videófelvétel készül majd. Három évvel ezelőtt a MIG gépeket gyártó orosz világcég igazgatója, Nyikolaj Nyikityin megígérte Anettkának, hogy feljuttatja az űrbe és ez az ígéret most teljesülni fog.

Mintegy 50 percig tartózkodik majd a gépen, ez idő alatt jut el a koromfekete űrbe, megszemléli a Földet, majd visszatér oda, ahonnan a gép felszállt.

Az új speciális repülőgép bármelyik civil vagy katonai repülőtéren landolhat, ami új távlatokat nyithat meg a civilek űrutazásában, hiszen 20 millió dollár helyett akár százezerből is kijön. Az ilyen utazás - valamikor a távoli jövőben - a jelenlegi időtartam töredékére rövidítheti le a nagy távolságra való repülések idejét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.