Milliárdos veszteség a Fordnál

Az értékesítési problémákkal küszködő amerikai Ford az idén tetemes veszteségre számít, elsősorban az átalakítással járó költségek miatt. A társaság vezetése csütörtökön vitatja meg az átalakítási terv részleteit.

Amerikai lapbeszámolók szerint világszerte elérheti a 6 milliárd dollárt az adó előtti veszteség az autóipari üzletágban az idén a tavalyi 1 milliárdos veszteséget követően, a csoport összes tevékenységét tekintve a hiány 9 milliárd dollár is lehet.

Az amerikai autógyártónál idén januárban jelentették be, hogy a költségtakarékosság, illetve a termelés visszafogása jegyében 14 gyárat bezárnak, és 30 ezer munkahelyet megszűntet 2012-re.

A vállalatnál azt is tervezik, hogy eladják a két luxus márkát, a Land Rovert és a Jaguart, lehetőség szerint egy csomagban. A másik lehetőség, hogy a Ford megtartja ugyan a Jaguart, de csökkenti a termelést, a gyártás csak kifejezetten a luxus  sportautókra korlátozódna.

A Ford 1989-ben vette meg 1,6 milliárd fontért a Jaguart, a márka azonban nem sok sikert hozott az amerikai autóipari csoportnak a jelentős beruházások ellenére, a Jaguar az amerikai eladások visszaesése miatt azóta sem képes lépést tartani nagyobb versenytársaival a luxusautók piacán, s jelentős veszteséget halmozott fel. Ha viszont a Jaguart együtt adnák el a Land Roverrel, akkor az már vonzó ügylet lehet a befektetők szemében, mivel a terepjáró jólfogy, és nyereséget is termel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.