Fidesz: nincs ingyenes tankönyv, drága a tanévkezdés

Továbbra sem ingyenes a tankönyv, drágul az iskolai és óvodai étkeztetés és utazás, egy két-három gyerekes családban akár 60-80 ezer forintba is kerülhet a tanévkezdés - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatási kabinetjének vezetője.

Mint mondta, a mostani tanévben lényegében ugyanannyi diák - a tanulók mintegy fele - kapja ingyenesen a tankönyveket, mint 2001/2002-ben. Iskolaigazgatók beszámolói szerint - szemben a szaktárca által közölt összegekkel, magasabb - alsó tagozaton 8-10 ezer, felső tagozaton 12-15 ezer forint a tankönyvcsomagok átlagára - közölte.

Kérdésre válaszolva kifejtette: a Fidesz oktatási kabintjének az az álláspontja, hogy a kötelező iskoláztatás idejére mindenkinek biztosítani kell az ingyenes tankönyvellátást. Példaként említette, hogy a szegény és gazdag család gyermeke is ugyanúgy használja a tornatermet, bordásfalat, a különbségtételt a progresszív adózáson keresztül kell biztosítani. Kitért arra is, hogy az elmúlt években a tankönyvek ára jelentősen, az inflációt meghaladó mértékben drágult. A gyógypedagógiai képzésben a tankönyvek ára egyik évről a másikra 3-4-szeresére nőtt. 

A családi adókedvezmények megkurtítása után az idei évben a tanévkezdést segítő 13. havi családi pótlék is megszűnt - mondta a szakpolitikus, aki kitért arra is, hogy nem lett ingyenes az étkezés, a rászorulók is csak azért étkezhetnek térítésmentesen, mert az önkormányzatok állják a kiadásokat. Továbbra sem ingyenes a diákok utazása, s nemhogy előrelépés történt volna, rosszabb a helyzet 2002-höz képest. A legutóbbi hírek szerint pedig a kormány a diákok utazási kedvezményeinek további megnyirbálását tervezi - sorolta Pokorni Zoltán.

A tandíj kapcsán elmondta: azt javasolja Hiller István szakminiszternek, adjon módot, hogy elmondhassa a Fidesz elképzeléseit, és vizsgálja felül a tandíj bevezetésére vonatkozó szándékot.

A Fidesz szerint van mód olyan finanszírozási konstrukció kialakítására, amely a felsőoktatásban nem teszi szükségessé tandíj bevezetését - mondta a korábbi oktatási miniszter. Ennek részleteit azonban nem árulta el, mint mondta, azokat először Hiller Istvánnal kívánja ismertetni.

Pokorni Zoltán szólt arról is, hogy a rendkívül drága, magánbefektető bevonásával, PPP-konstrukcióban épült diákhotelek fenntartása elvonja a forrásokat a kevésbé tehetős diákok lakhatásának támogatásától. Kitért arra is, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt várható a diákhitel kamatának emelkedése, amely már most is indokolatlanul magas, a jegybanki alapkamatot négy százalékkal meghaladja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.