A pozsonyi Petőfi-szobor kálváriája

Bár lapvélemények szerint nem zárható ki, hogy nacionalista indíttatású bűncselekmény történt, Miklósi Péter, az emlékműbizottság tagja úgy látja, hogy ismét játszadozó, a szobron mászkáló gyerekek tettek akaratlanul kárt a pozsonyi Petőfi Sándor szoborban.

Maholnap száz éve annak, hogy 1911-ben a pozsonyi Sétatéren szobrot állítottak Petőfi Sándornak. Az emlékművet, amely azóta több helyen is állt a szlovák fővárosban, a napokban ismét megrongálták, kardját a markolatánál letörték.

A köztéri szobrot először az 1918-ban a Pozsonyba bevonult cseh katonák gyalázták meg, majd a bedeszkázták, hogy "ne rondítsa a város központi terét." A magyar szecesszió egyik legszebb alkotását később évtizedekig egy istállóban tárolták, mígnem 1951-ben egy félreeső ligetben újra felállították, ahol a közel fél évszázadnyi idő során számtalan rongálásnak esett áldozatul. Petőfi kezéből rendszerint a mű legsérülékenyebb részét, a kardot törték ki, amely mindössze két ponton, a markolatánál és hegyénél támaszkodik egy-egy fix ponthoz. Többször megesett, hogy a költő és a mellékalak, a múzsa arcát kalapáccsal roncsolták szét, nem egyszer ecsettel, festékszóróval rondították össze a carrarai márványból faragott életnagyságú alkotást.

Az ezredfordulón a pozsonyi magyarok kezdeményezésére Petőfi emlékbizottság alakult és az óvárosi kerület polgármesteri hivatalának közreműködésével, magyar és szlovák állami segítségből, közadakozásból, kétmillió koronát meghaladó összegből sikerült a szobrot restaurálni és új védettebb helyen, a városközponthoz tartozó Medikus-kertben 2003. március 15-én ismét felállítani.

A bekerített, éjszaka zárva tartó sétakerti környezet biztonságosnak ígérkezett, de kiderült, hogy a játszótérként is szolgáló Medikus-kertben a gyerekek gyakran felmásznak a szoborra, és akaratlanul is kárt tesznek benne. Így történhetett meg, hogy a szobor újraavatása óta eltelt három évben háromszor letörött a költő kardjának markolata, de ez nem minősült szándékos rongálásnak.  

Ezúttal sem utalnak egyértelmű jelek arra utal, hogy ismeretlen elkövetők másztak volna be szerdára virradó éjszaka a kertbe és szándékosan zúzták volna darabokra a költő kőkardját - mondta az MTI-nek Miklósi Péter, a Petőfi Emlékmű Bizottság tagja, aki távolléte miatt csak csütörtökön tudta megtekinteni a helyszínt, ahol kiderült: a kár korábbi keletű.

A park őre ugyanis már szombat reggel észre vette, hogy a szoborban ismét kár esett. A kőkard darabjait összegyűjtötte, hátha a javítás során a restaurátor fel akarja használni. Miklósi elmondta: a rendőrségi feljelentés aligha lenne indokolt, de a bizottság az óvárosi polgármesternél, Peter Cierniknél kezdeményezni fogja, hogy különítsen el egy összeget a szobor éjszakai megvilágítására, nemkülönben az esetleges javításokra. A szobor ugyanis a kerületi önkormányzat területén fekszik és annak tulajdonát képezi, így a helyreállítás is a hivatal feladata lesz.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.