Colbert híd? - Tökéletes választás!

Amióta az egyik legnépszerűbb amerikai komikus rászállt a budapesti körgyűrű északi hídjára, itthon is ismerkedünk a Colbert névvel. A legtöbben haragszanak az arrogáns amcsira, pedig méltóbb névadót nehezen találhatnánk.

Stephen Colbert pár hete tudomást szerzett a GazdaságiMinisztérium internetes szavazásáról, melyen az épülő (pontosabban két évetcsúszó) autópálya-hídnak keresnek nevet. A komikus műsorában kijelentette: azta hidat én akarom - és lelkes rajongói rögtön munkához álltak. Az első fordulót Colbert nyerte 17millió szavazattal, és most már a második kört is meg akarjanyerni.

A humorista honlapján szólítja fel nézőit, szavazzanak rá,de tisztességes módon. Nincs tehát rendszerfeltörés, szépen egyesével voksoljon minden amerikai, mert csak így lehet demokráciát tanítani a világnak. Ezen a félmondaton aztán sokan kiakadtak itthon: mit akar itt nekünk tanítani ez a hamburgerzabáló, felszínes és tanulatlan amcsi. No, a legtöbb sztereotípiát beletettem a mondatba, hiszen a magyarok többsége így néz át az óceán túloldalára. Pedig Colbert felszólítása egy hatalmas tockos Bush elnöknek, csakjól oda kell figyelni.

Mióta megtudtam, hogy Colbert vezet, elkezdtem nézni aműsorából az interneten megtalálható részleteket, és a humorista rabja lettem.Persze nem könnyű hozzászokni vicceihez, mert több ész kell hozzá, mint Fábry „Antall József szelleme kötelez" Sándor poénjaihoz. Talán ezért nézik a magyarkollégáját szám szerint is többen. Colbert mindössze egymillió nézőt vonzhétköznap esténként sugárzott műsora elé. (Ezzel az "amerikai tömeggel ahátában könnyű megnyerni a szavazást" - jellegű magyarázatokat is eltemethetjük.)

Colbert humora abban áll, hogy látszólag nagyon komolyan elmondja, hogyan látja a világot Bush elnök. A tényekre fittyet hányó patriótát alakítja. Mottója: nem a fejjel kell gondolkozni, hanem a szívvel, hiszen ha valóban átgondolom, az iraki háború eszeveszett hiba volt, de a szív azt diktálta, hogy el kellett kergetni Szaddám Husszeint. Mi a jobb, a világot is veszélyeztető hiba gyötrő tudata, vagy az érzés gyomortájon, hogy jól fenéken billentettük a bajszos arabot?

A humorista a nézőre bízza, kihallja-e szavaiból a marógúnyt, vagy sem. Úgy provokál, hogy ha az ember csak a műsor átiratát olvassa,azt hinné, a legsötétebb amerikai konzervatívok írják a szöveget. A Colbert Report című show központi része, amikor a komikus elmagyaráz egy aktuális szót. Keressenekrá a YouTube oldalán a "Colbert + Word" szavakra. Jól fognak szórakozni.(Például: Truthiness, Wikiality, Nazis, Secretary General Bolton, Gooooooaaaal, TheLong War)

Nem csak Bush és a konzervatív morálapostolok világlátásakapja meg a magáét, az újságíróknak is a fejére koppint. Szerinte ugyanis Superman azért adja ki magát zsurnalisztának a hétköznapokon, mert ez az álcavan legmesszebb az igazságos hős fogalmától (itt a videó). Döntse el mindenki, hogy komolyan gondolja-e ezt Colbert - műsorának pont ez a lényege.

Visszatérve a mi budapesti hídunkhoz, szerintem méltó elnevezés lenne a Stephen Colbert híd. Persze merenghetünk a történelmen, éstalálhatunk valami hősi keresztapát (Zrínyi, Szent István), de modern hídnakinkább adjunk modern nevet. Colbert pedig emlékezteti az egész nyugati világot, milyenvakon ment bele egy végtelen terrorellenes háborúba, és hogyan áldozta fel a józan ész diktálta cselekvést a veszély láttán. Mi, magyarok, mindkettőnek részesei vagyunk.

Én a Colbert hídra szavaztam. Nézze meg a videókat, és csatlakozzon hozzám!

Simonyi András nagykövet és Stephen Colbert. Díszoklevél, útlevél és egy tízezres ajándékba
Simonyi András és Stephen Colbert. Díszoklevél, útlevél és egy tízezres ajándékba
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.