Soviniszta feliratok Érsekújvárott

Érsekújvárott a lakások ajtajára firkáltak magyarellenes szöveget, Révkomáromban suhancok bántalmaztak egy magyar ajkú férfit. Néhány dél-szlovákiai egészségügyi intézetben idős asszonyokra ripakodtak rá, mert magyarul beszéltek.

Sokasodnak a magyarellenes incidensek Dél-Szlovákia vegyesen lakta településein. Érsekújvárott az egyik tömbházban azoknak a lakásoknak a bejárati ajtajára, ahol magyar nemzetiségűek laknak, filctollal firkálták rá félig magyarul és részben szlovákul a Tiso-féle fasiszta szlovák államban elhíresült soviniszta felszólítást, miszerint: "Magyarok, takarodjatok a Duna túlsó partjára!" A károsultak órák alatt kiderítették, hogy a tettes az egyik szlovák lakótársuknak a - nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) egyik dél-szlovákiai fellegvárának számító - Nagysurányból érkezett unokatestvére volt, aki már eddig is többször ordibálta a folyosón, hogy a legjobb az lesz, ha mielőbb eltűnnek innen a magyarok.

Juhász Ilona, az egyik sértett érdeklődésünkre elmondta, hogy az incidenst jelentette a rendőrségnek, amely jegyzőkönyvben rögzítette a történteket. Lapunk megkeresésére Milos Fábry, a Nyitra megyei rendőrkapitányság szóvivője közölte: a gyanúsítottat még nem hallgatták ki.

Több dél-szlovákiai kisvárosban főleg az egészségügyi nővérek ripakodtak rá idős betegekre azzal, hogy Szlovákiában szlovákul beszéljenek, és államnyelven adják elő panaszaikat. Ilyen esetek megbízható hírforrásaink szerint ugyancsak Érsekújvárott, továbbá Vágsellyén (Sala) és Nagykürtösön fordultak elő.

A pozsonyi Pátria Rádió arról számolt be, hogy szombat éjjel Révkomárom belvárosában három suhanc súlyosan bántalmazott egy férfit, aki magyarul szólította meg őket. A helyszínre érkezők láttára a fiatalok elmenekültek, a vérző férfit a helyi kórházba szállították. Ján Stark révkomáromi járási rendőrkapitány lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az esetről senki nem tett bejelentést, de a rádió tudósítása alapján vizsgálatot indítottak.

Lapunknak nyilatkozva Bugár Béla, az MKP elnöke kifejtette: - Az elmúlt nyolc évben alig akadt példa ilyen esetekre, amelyeket csak úgy lehet megfékezni, ha a kormány képviselői egyértelműen elhatárolódnak, és elítélik a történteket. A rendőrség pedig nem söpri szőnyeg alá az ügyeket, hanem a jogszabályoknak megfelelően intézkedik. A szlovákiai magyar politikusok mielőbbi találkozót kezdeményeznek Dusan Caploviccsal, a kisebbségi kérdéseket felügyelő kormányalelnökkel és Robert Fico miniszterelnökkel is. (Szilvássy József)

"Magyarok, takarodjatok a Duna túlsó partjára!"
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.