Megbukott az egészségi teszten a japán űrturista

Egészségi okokból nem utazhat szeptember 14-én a Nemzetközi Űrállomásra Enomoto Daiszuke, aki Japán első és a világ negyedik űrturistája lett volna - jelentette be hétfőn Moszkvában a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Igor Panarin szóvivő elmondta: a 34 éves férfit az orvosi vizsgálatok alapján űrutazásra alkalmatlannak minősítették. A Enomoto az amerikai Miguel Lopez-Alegria és az orosz Mihail Tyurin társaságában indult volna egy Szojuz TMA-9 jelzésű orosz űrhajó fedélzetén a Földtől 350-400 kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra, ahol egy hetet tölthetett volna el.

Panarin szerint nincs kizárva, hogy a japán üzletember egy későbbi időpontban utazást tehet a világűrben, de jelenlegi egészségi állapota ezt most nem teszi lehetővé.

Arról, hogy ki ül be a helyére, a Roszkoszmosz még nem döntött - mondta Panarin, hozzáfűzve, hogy nagy valószínűséggel a tartalékként kijelölt Anoushe Ansari iráni származású amerikai milliomosnő indulhat az űrállomásra.

Eddig két amerikai és egy dél-afrikai állampolgár vett részt űrturista-repülésen. Egy-egy ilyen út ára 20 millió dollár.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.