Mennyi idő kell a dolgozatjavításra?

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), mert a közoktatási törvény módosítása szerintük nem ad elég felkészülési időt a tanárok, tanítók munkarendjét érintő változtatásokra.

Szeptember 1-jétől a pedagógusok számára a munkáltató heti két, tanórán kívüli foglalkozást rendelhet el. Ezzel egyidejűleg rögzíteni kell, hogy a pedagógusok hány órát dolgoznak a tanítási órákon kívül - mutatott rá Árok Antal, a PSZ alelnöke. Vagyis szabályozni kell: mennyi időt töltenek egyebek mellett dolgozatjavítással, az órákra való felkészüléssel, korrepetálással, felzárkóztató oktatással, szabadidős foglalkozások megszervezésével és családlátogatással. (Ezt eddig nem tartották nyilván, holott heti 40 óránál többet a pedagógusok sem dolgozhatnak túlóradíj nélkül.) A törvény végrehajtásához szükséges kormányrendelet azonban még nem készült el - ezt a tárca augusztus végére ígéri -, szeptember 1-jétől viszont már az új rend szerint kellene megszervezni a munkát.

A közoktatási törvény módosítása végett egyébként már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is az Alkotmánybírósághoz fordult. Ők azt kifogásolták: lesznek olyan pedagógusok, akik többet dolgoznak majd, ugyanannyi pénzért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.