Feketeleves

Nagyjából fél év alatt több mint száz tonna bizonytalan származású nyers húst foglaltak le a hatóságok. Mind feketeáru. Bő kétharmadának egyszerűen nincs gazdája, a hivatal nyomoz a felelősök után, de általában megszűnt, vagy netán nem is létezett cégek szerepelnek a szállítói papírokon. Az a hihetetlen mennyiségű "gazdamentes" hús mellesleg egy gödöllőnyi város havi átlagos fogyasztásával egyezik meg. Sok? Sok. Különösen akkor, ha mellétesszük: mindez csak a felderített esetek "termése".

Hogy mi is zajlik a hazai húspiacon, azt igazából még a bennfentesek sem tudják. Vannak információk bizonyos folyamatosan jövő-menő kamionokról, hűtőházakról, nagy tételű, éjszaka lebonyolított "kiáruzásokról", többszörös keresztszámlázásokban eltűnő megrendelőkről. A feketepiac királyainak neveit is tudni vélik néhányan, de a lényeg mégis változatlan. Azt pedig egy huncutul kacsintó ágazati középvállalkozó mondta ki egy boros estén: öreg, a natúr combon sohasem lesz vonalkód.

A szaktárca és a csatlakozó illetékes hivatalok nagy garral vetették magukat az illegális élelmiszerpiac tavasszal-nyáron leginkább veszélyes szeletére, a hazai húsforgalmazásra. Ne legyen kétségünk, úgy általában pontosan tudták, hová is mennek. Nem olyan nagy ország a miénk, hogy ne tudja az, aki azzal foglalkozik, hol is lehet nagy tételben élelmiszert hűteni. Oda kell hát menni, megnézni, aztán intézkedni. Mentek, nézték, jegyzőkönyveztek, megsemmisítettek. Aztán ámultak, hogy milliós árú tételeknek egyszerűen nincs gazdája. Valaki behozta, pénzért bevitte egy hűtőházba, és nem kellett neki később. Hűha!

Akkor józanodjunk. Mindez semmi mást nem jelent, mint hogy ez akkora buli, ami még ezt is elbírja. Miközben a jó minőségű magyar sertés kilónkénti ára szép lassan ismét négyszáz forint fölé emelkedett, aközben egyes üzletközpontokban 499 forintos karajt hirdetnek öles táblákon. Amiből az lett, biztosan nem hazai hús. De mi van akkor, ha a már emlegetett mennyiség esetleg mégis veszélyes betegséggel fertőzött, és mindenféle felelősség nélkül az országban landolva megmérgez néhány ezer embert?

Állatorvosokat ismerek, akik pontosan tudják, hol, ki, milyen körülmények között mér ki "háztól" húst (néha még vesz is belőle), és ez még mindig jobbik eset, mert ez mégiscsak valamiféle kontroll. Ám a bizonytalan származású hússal teli feketekamionok sora hasonló megbocsátó ellenőrizetlenségen halad át, aztán mindez gát nélkül jut el az akciókba. És, persze, a lánc végén ott vagyunk mi, a fogyasztók. Becsapható, tájékozatlan egyedek.

Ma a teljes magyar húspiac legalább negyede illegális. Van benne kis csaló, nagy és gigaméretű is. A szakminiszter személyes programjának hangsúlyos része, hogy küzdjön mindezzel, hogy ne lehessünk "Európa élelmiszer-szemétlerakója". A harcban vesztésre állunk. Minden héten lesz újabb felborított raktár, újabb tétel és mindig más helyen, ugyanúgy letett áru. Hír lesz abból, semmi egyéb. Igazi következmény, tettes, valódi szankció nincs. Tűrjük. Nekünk valamiért jól áll a fekete.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.