A Fidesz Franka Tibor mögött

Franka Tibor a parlamenti választásokon még a MIÉP-Jobbik színeiben indult a szécsényi körzetben, ő vezette a Nógrád megyei listát is. Az őszi önkormányzati választásokon viszont már a Pest megyei Kerepes polgármesteri székéért küzd: a Szabad Vélemény című helyi lap közlése szerint ezúttal a Két Faluért Egyesület nevű szervezet jelöltjeként, a Fidesz támogatásával.

A rendszerváltás után Franka Tibor több jobboldali újságnál és tévéműsorban dolgozott vezető beosztásban, egy ideig a MIÉP-es Pannon Rádió szerkesztő-riportere is volt. Országos botrányt kavartak azok a kijelentései, amelyek 2001-ben, egy budakalászi fórumon hangzottak el. A rendezvényen "páratlan pimaszsággal világra jött" államnak minősítette Izraelt, az ott élő zsidóságot pedig "balga és alattomos" népnek. Antiszemita gúnyrajzokra emlékeztető módon beszélt azokról, akiknek - úgymond - csöpög az orruk, lóg a fülük, csámpásak és gülüszeműek, jelezve, hogy "mi, magyarok nem ilyenek vagyunk". Utalt arra is, milyen sokat tett azért, hogy Magyarországon a "mi fajtánk legyen hatalmon".

Eddigi pályafutásának ismeretében váratlan fejlemény, hogy Franka nyilatkozata szerint az MSZP-vel is keresi a kapcsolatot.

Egyebek mellett erről kérdeztük Frankát, meg arról, vállalja-e a szélsőjobboldali jelzőt. Előbb készségesen és bőbeszédűen nyilatkozott, majd - miután világossá vált számára, hogy a budakalászi fórumon tett kijelentéseit is idézzük a cikkben - emelt hangon közölte, hogy az általa elmondottakból "egyetlen betű" sem jelenhet meg.

Kovács Antal, a Fidesz kerepesi szervezetének elnöke megerősítette, hogy pártja Franka Tibort támogatja az önkormányzati választásokon, de egyéb kérdésre nem kívánt válaszolni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.