Többet kér az űrrepülésért az orosz űrhivatal

A jövőben mélyebben kell a zsebébe nyúlnia annak, aki az orosz űrhivatal, a Roszkozmosz szervezésében a világűrbe akar utazni: ezentúl egy utazás a Szojuz Nemzetközi Űrállomásra 16,7 millió euróba (közel négy és fél milliárd forintba) fog kerülni, ami majdnem 8 százalékkal több, mint korábban.

A hivatal az idén várhatóan 9 százalékra növekvő oroszországi inflációval indokolta a döntést.

A szóvivő arra nem tért ki, hogy a viteldíj emelése az idén ősszel az űrállomásra készülő japán Enomoto Daiszukére is vonatkozik e, vagy sem.

A orosz űrhivatal az amerikai Space Adventures vállalattal együttműködve egy hetes utakat szervez az érdeklődő laikusok számára 2001 óta, eddig hárman jártak a Nemzetközi Űrállomáson. 2001-ben Dennis Tito amerikai üzletember nyitotta meg a sort, a második űrturista, a dél-afrikai Mark Shuttleworth 2002-ben, az amerikai Gregory Olsen 2005 őszén juthatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Enomoto Daiszukét követően jövő tavasszal (a magyar származású) amerikai Charles Simonyi utazik a Szojuz űrállomásra.  A jövő év második űrturistaútján valószínűleg egy malajziai, majd a 2008-as esztendő tavaszán egy dél-koreai indul a kozmoszba az orosz űrhivatal jóvoltából.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.