Vádemelés Bitvai ellen

Vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedésért tegnap vádat emelt a Fővárosi Főügyészség Bitvai Miklós, az Állami Autópálya-kezelő Rt. volt vezérigazgatója ellen.

Ezt nemcsak Kulcsár Attila vallomására alapozzák, hanem többek között Szekér Gyula taxisofőr, Kulcsár bizalmasának vallomására, valamint az ügyben érintettek mobiltelefon-híváslistáira.

A vádirat szerint Bitvai 2003 tavaszán egy találkozójuk alkalmával figyelmeztette Kulcsárt: Fehér Erzsébet, a Pannonplast Rt. vezérigazgatója hitelkérelmet nyújtott be az MFB-hez, amit nagy valószínűséggel meg is kap. Így Fehérnek módjában áll megakadályozni a Pannonplast felvásárlását célzó tranzakciókat. A brókerbotrány kirobbanása előtt a Kulcsár érdekeltségébe tartozó Britton-csoport ugyanis kísérletet tett a Pannonplast Rt. felvásárlására. Fehér Erzsébet bejelentése nyomán az ügyben vizsgálatot kezdett a PSZÁF. Jelentését két nappal Szász Károly akkori PSZÁF-elnök megveretése után hozták nyilvánosságra, majd kirobbant a brókerbotrány. Bitvai állítólag azt mondta Kulcsárnak: el tudja intézni, hogy Csillag István akkori gazdasági miniszter szóljon Erős János MFB-elnöknek, hogy a bank ne adjon hitelt a Pannonplastnak. Ehhez azonban 50 millió forintra volna szükség. 2003. május 6-án egy óbudai kávézóban Kulcsár át is adta a pénzt, aminek azóta nyoma veszett. Csillag István a tanúkihallgatásán azt mondta: őt senki nem kereste meg az ügyben, ráadásul az MFB amúgy sem teljesíthette volna Fehér hitelkérelmét.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.