Hallatlan sors

Magyarországon ma becslések szerint körülbelül 30-60 ezer siket és 400-600 ezer halláskárosult él. Egy magyar fiatalember másfél éve gondolt egyet, létrehozott egy nonprofit alapítványt és készített mellé egy internetes oldalt hallóknak, siketeknek és nagyothallóknak.

Másfél éve még éjszakánként laptoppal a vállán, biciklivel járta a város internetes kávézóit, hogy videokamerával felvett jelnyelvi jeleket töltsön fel egy internetes oldalra. Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke a nehézségek ellenére is folytatja, amit akkor elkezdett.

- 2004 őszén jelentkeztem a Sinosz (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) jelnyelvi tanfolyamára - meséli. - Heti négy-öt órában próbáltam elsajátítani a jelnyelvet, de az otthoni gyakorlásra csak egy nyilakkal illusztrált, egyszerűen szemléltetett spirálfüzet és egy régi videokazetta jutott, amelyekkel nehezen ment a tanulás. Én korszerű, mozgóképes animációt szerettem volna látni, olyat, amellyel könnyebb a jelelést megtanulni. A neten egy-két külföldi kivételtől eltekintve csak méltatlanul silány oldalakra bukkantam. Halló emberként arra gondoltam, hogy itthon is nagy szükség lenne egy, a jelnyelvet népszerűsítő oldalra, mert azt tapasztaltam, hogy a hallók nagy része még az olyan egyszerű élethelyzetekben is, mint például a kávérendelés, képtelen egy sikettel vagy nagyothallóval kommunikálni. 2004. október 22-én lefoglaltam a "hallatlan" domainnevet.

l K. J. általános iskolai tanárnő, két siket kisgyermek, Lackó és Tamás édesanyja. A gyerekeken kívül mindenki más tökéletesen hall a családjukban.

- A legnagyobb probléma az, hogy a társadalom fél a siketekkel kommunikálni. Lackót és Tamást például azért nem engedték be a múltkor egy játszóházba, mert az ottani felügyelő azt mondta, nem tudja magát megértetni velük, így nem vállalhatja értük a felelősséget. Mondtam neki, megmutatok egy-két egyszerű jelet, amelyek segítségével szépen szót tud érteni Tomiékkal, amíg mi vásárolunk, de nem lehetett őt meggyőzni, elzárkózott a dologtól.

Bartos Pál felkereste a Sinosz akkori főtitkárát, Vasák Ivánt - aki maga is siket ember -, és előadta neki az internetes oldal ötletét. Vasák Ivánnak tetszett a dolog, de közölte, hogy ő csak jeltolmáccsal tudja segíteni az oldal elkészítését.

- Egy barátom megtanított a vágóprogram kezelésére, felállítottunk egy kamerát, és barátaimmal - Csömör Károllyal és Petke Lajossal - felvettünk 700 jelnyelvi kifejezést. Károly nagyothalló, Lajos teljesen siket. Lajos olvasta a szólistát, aztán jelelte Karesznek, ő pedig belejelelte a kamerába. Én pedig felvettem a jeleket, megvágtam az anyagot és feltöltöttem az oldalra.

2005 januárjában nem csak a 700 kifejezés került fel a hallatlan.hu-ra. Bartosék még ugyanebben a hónapban háromszázezer forintból létrehozták a Hallatlan Közhasznú Alapítványt, amelyet a bíróság még áprilisban bejegyzett. Több célt is megfogalmaztak: a magyar jelnyelv korszerű és hatékony oktatásmódjának kialakítását halló emberek számára; a hallatlan.hu internetes oldal fejlesztését, ahol az eddigi gyakorlattól eltérően nem állóképek mutatják a jelnyelvi jeleket, hanem folyamatosan ismétlődő videóképek jelenítik meg azokat. Tervbe vették, hogy az oldalon fórumot indítanak, amely lehetőséget kínál a siketek és a hallók közötti akadálymentes kommunikációra. A fórumot 2005 őszén indították. Gondoltak azokra is, akik nem tudnak internetet használni: nekik multimédiás CD-Rom kiadását tervezték, amelynek témája kapcsolódna a weboldal tartalmához. Ennek megjelenése ősszel várható. A CD-n a szakmánként speciális fogalomcsoportok is megtalálhatók: a posták, bankok, ügyfélszolgálatok számára gyűjtik össze a legfontosabb jelnyelvi mozgóképeket.

Ez azért fontos, hogyha egy siketnek vagy nagyothallónak elintéznivalója van például egy bankban, akkor csak a legritkább esetben akad valaki, aki helyben tudna vele kommunikálni. Ezért van szükség a jeltolmácsszolgálatokra, mert egy hiteligénylést csak profi jeltolmáccsal lehet lebonyolítani.

l Bertus Tímea a Sinosz Jeltolmács Szolgálatának koordinátora. 14 éve dolgozik a szövetségnél, eredeti végzettsége szerint szociális munkás. Édesanyja és édesapja is siket. Azt mondja, hogy a siketek tolmácsolása nem szociális, hanem nyelvi kisebbségi kérdés, mert véleménye szerint a siketek nyelvi kisebbségben élnek saját hazájukban.

- Jelenleg is van olyan esetünk a pszichiátrián, hogy az illetőt kilenc hónapja a rokonai egy szál nadrágban és papucsban vitték be, és amíg benn volt, a család felvette az illető rokkantsági nyugdíját és a fogyatékossági támogatását. A pszichiátrián senkinek nem jutott eszébe, hogy a kezelése sokkal hatékonyabb lenne, ha jelnyelven kommunikálna vele valaki, jeltolmács segítségével. A meg nem értettség indulatokat váltott ki belőle, hisztérikus rohamai voltak, ezért inkább nyugtatózták. Egy másik esetben a rendőrség nyolc hónapra lecsukott egy siket férfit az előzetesbe, és a rendőrségi meghallgatását tolmács nélkül folytatták le. Aztán további büntetéseket szabtak ki rá, azzal, hogy nem ismeri a börtönszabályokat.

Hiába jegyezték be tavaly áprilisban az alapítványt, hoszszú hónapokig mégsem haladt a weboldal fejlesztése - nem volt rá pénz. Bartos ekkor levelet írt Gyurcsány Ferencnek és egy másikat Göncz Kinga akkori szociális és esélyegyenlőségi miniszternek, s mindkettejükkel ugyanazt közölte: pályázati tapasztalata és tőkéje sincs, ám szakmai körökből már elismerték, hogy szükség van egy ilyen oldalra. Egy hónap elteltével az esélyegyenlőségi tárcánál fogadták őket.

- Kiderült, hogy tetszik nekik az oldal és közölték, hogy van egy kollégájuk, aki már használja is a hallatlan.hu-t, mert az illető jelnyelvi tanfolyamra jár, és az oldal segítségével gyakorol - meséli Bartos Pál. - Azt is megtudtam, hogy ha egyéni kérelem formájában nyújtom be a pályázatot, amelyben leírom, hogy mire van szükségem az oldal fejlesztéséhez, akkor talán megkapom a támogatást. Ezután figyeltem a pályázatokat, de csak 2004. előtt bejegyzett alapítványok vehettek részt rajtuk, vagy egyéb feltételek miatt nem tudtunk a honlapunkkal pályázni.

Eközben Bartos a biciklit autóra cserélte, ehhez hitelt vett fel, taxizni kezdett, hogy a számláit ki tudja fizetni. Esténként már nemcsak kávézókban töltötte fel az oldalra a jelnyelvi jeleket, hanem az autójából is, amíg utasra várt. 2005 őszén végre akadt egy lehetőség, amelyre érdemes volt pályázni.

- Egy távközlési társaság pályázatot írt ki a hátránnyal élők támogatására. A tervek tetszettek nekik, bár a teljes összeget ők sem tudták állni. Úgy gondoltuk, hogy a hiányzó összeget az eladott CD-kből vagy a 2006 februárjától indult jelnyelvi tanfolyam bevételeiből és pályázati támogatásokból fedeznénk. A tanfolyamhoz helyiség kellett volna, meg egy olyan iroda, ahol nem kell bérleti díjat fizetni. Újabb levelet írtam az ICSSZM-be, amelyben immár másodszor kértem támogatást, ezúttal a jelnyelvi tanfolyam indításához, és hozzá egy iroda nyitásához.

A tanfolyam - amely segítené a siketekkel való hatékonyabb kommunikációt - támogatásával kapcsolatban az Esélyegyenlőségi Minisztériumtól Bartosék a következő válaszlevelet kapták:

"Tisztelt Elnök Úr! Örömömre szolgál, hogy honlapjuk ilyen sikeres, jómagam is hasznosnak találom az Önök által végzett munkát. Az Alapítvány működési költségeit tárcánk nem tudja támogatni, arra nincs lehetőségünk, azonban javasoljuk, hogy figyelje a Nemzeti Civil Alapprogram Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának pályázati kiírásait. Üdvözlettel, Göncz Kinga"

Azóta érkezett egy bizonyos összeg az alapítvány számlájára. Igaz, nem a jelnyelvi tanfolyam támogatására és az iroda működtetésére, és nem a minisztériumtól, meg nem is a Civil Alapprogram Információs Kollégiumától, hanem a weboldal fejlesztésére és a már említett távközlési társaságtól. De legalább megérkezett.

Az oldalt azóta is folyamatosan bővítik, jelenleg 1820 szó és példamondat látható rajta jelelve. Látogatottsági számlálójuk alapján naponta átlagosan ezer ember klikkel az oldalra. A Kvíz is nagyon népszerű. Média címszó alatt többféle forrásból származó, a jelnyelvet felhasználó, letölthető videókat tettek elérhetővé, amelyek fontos segédanyagul szolgálhatnak a tanulás folyamán. 2006 februárjában elindították első jelnyelvi tanfolyamukat profi oktatókkal, 14 fővel, önerőből. Az érdeklődés nagy volt, ezért májusban újabb kurzus indult és már az őszi két alapfokú és középfokú tanfolyamra is vannak jelentkezők. Felvették a kapcsolatot az MTI-vel, hogy az aktuális hírek jelelve is felkerülhessenek az oldalra. Sikeres együttműködést alakítottak ki a Sztaki internetes szótár üzemeltetőivel is, s ennek eredményeként, ha a Sztaki oldalán keresett szó a hallatlan.hu adatbázisában is megtalálható, akkor a szótár oldalán videoformátumban elérhetővé válik a jelnyelvi kép.

l Búcsúzóul Bartos Pál elmesél egy viccet, amelyet jelelve talált:

Mit temetnek a vak ember mellé?

Fehér botot...

Mit temetnek a mozgássérült mellé?

A tolószéket..

Mit temetnek a siket ember mellé?

A jeltolmácsot.

Érti a viccet, de azt mondja, nem szereti.

l Az 1998. évi XXVI. törvény a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szól. Ennek 6. paragrafusa a "kommunikációt" mint a fogyatékos személyt megillető jogot említi: "A fogyatékos személyeknek, családtagjainak, segítőinek biztosítani kell a hozzáférés lehetőségét a közérdekű információkhoz, továbbá azokhoz az információkhoz, amelyek a fogyatékosokat megillető jogokkal, valamint a részükre nyújtott szolgáltatásokkal kapcsolatosak. Hozzáférhető az információ akkor, ha azt a fogyatékos személy érzékelheti, és az biztosítja számára a megfelelő értelmezés lehetőségét" - áll a törvényben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.