Sólyom a török EU-csatlakozás támogatásáról biztosította vendégét

Magyarország támogatja Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz.Ezt a köztársasági elnök mondta kedden Budapesten újságírók előtt,miután török partnerével folytatott megbeszélést.

Elismerésünket fejezzük ki az EU-csatlakozási folyamatban eddig elért török eredmények kapcsán, ugyanakkor minden belépni szándékozó országnak teljesítenie kell valamennyi tagsági kritériumot - jelentette ki Sólyom László, aki a meghívására hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó Ahmet Necdet Sezerrel együtt rövid nyilatkozatot tett a tárgyalásokat követően.

Sólyom László kifejtette, hogy Budapest átadja uniós tapasztalatait Ankarának, és az EU-fórumokon kiáll a török csatlakozás mellett. Megjegyezte, hogy nemcsak a magyar kormányzat és a köztársasági elnök, hanem egy nemrég készített felmérés szerint a magyar lakosság 63 százaléka is támogatja a török EU-csatlakozást.

"Törökország EU-csatlakozási folyamata során tovább erősödhetnek a nagyon jó kétoldalú kapcsolatok. A csatlakozási tárgyalásokat Ankara a jövőben sikerrel szeretné lezárni" - közölte Ahmet Necdet Sezer.

A felek elégedetten nyilatkoztak a magyar-török gazdasági és kulturális kapcsolatokról. Sezer emlékeztetett arra, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom összértéke az elmúlt öt évben a négyszeresére emelkedett, és elérte az évi másfél milliárd dolláros szintet. Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a tőkebefektetések is követik ezt az emelkedő tendenciát. A török elnök szólt arról, hogy a Nabucco-terv keretében konkrét együttműködés alakul ki az energiaszállítások területén, emellett az idegenforgalom, a kultúra és a biztonság terén lát lehetőséget komoly kooperációra.

A magyar államfő kitért arra, hogy Magyarország támogatja Ciprus egyesítését, és ez irányban továbbra is a Kofi Annan ENSZ-főtitkár által felvázolt tervezetet tekinti kiindulópontnak.

Az EU elvárja, hogy a tagjelölt Törökország a kurd kérdésben tegyen lépéseket. Biztosítottam elnök urat, hogy Magyarország éles különbséget tud tenni az unió által is terrorista szervezetnek minősített Kurd Munkapárt fegyveres szárnya, valamint a kisebbségek jogai és igényei között - hangsúlyozta Sólyom László. Hozzátette: kiáll azért, hogy más országokban élő kisebbségeket is megillessenek hasonló jogok, mint például Magyarországon.

Mint elhangzott, a találkozón Ahmet Necdet Sezer ígéretet tett arra: a török hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy Mehmet Károly kiskorú magyar állampolgár a múlt hónapban megszületett török legfelső bírósági ítélet alapján mielőbb visszakerüljön édesanyjához Magyarországra. A kisfiút és török édesapját, aki jó ideje Törökországba vitte, a török hatóságok eddig nem találták meg.

Az elnöki találkozón szó esett az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójáról. A török államfő úgy fogalmazott, hogy a fél évszázaddal ezelőtti forradalom ösztönzést adott a kelet-európai népeknek a szabadságért és a demokráciáért vívott küzdelemben. Sólyom László köszönetet mondott török partnerének, amiért országa 1956 után befogadott magyar menekülteket és amiért Ahmet Necdet Sezer részt vesz az ötvenedik évfordulós rendezvényeken.

Kulturális kérdésekről szólva Sólyom László kitért arra, hogy Törökországban kegyelettel ápolják a magyar emlékhelyeket, így például a rodostói Rákóczi-házat. Felvetette azt az igényt, hogy a magyar kutatásokat szervezetté szeretnék tenni a török levéltárakban és múzeumokban, és örömét fejezte ki az ankarai és az isztambuli egyetemen létrehozott hungarológiai tanszék működése kapcsán.

A találkozón Ahmet Necdet Sezer törökországi látogatásra hívta meg a magyar államfőt.

(MTI)

Sólyom László
Sólyom László
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.