Elbuktak a világkereskedelmi ambíciók a WTO-ban

A világ befolyásos kereskedelmi hatalmai képtelenek voltak megállapodnia mezőgazdasági termények és iparcikkek kereskedelmi liberalizációjánakmenetéről, vagyis a genfi tárgyalássorozat kudarcba fulladt -jelentették hírügynökségek.

Kamal Nath india kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy a tárgyalásokat felfüggesztették, és azokat " hónapok, évek múlva indíthatják be újra". Celso Amorim brazíl külügyminiszter "komoly visszalépésnek" nevezte a történteket.

Pascal Lamy, a WTO vezetője által összehívott tárgyalásokon a 25 tagú Európai Unió, Ausztrália, Brazília, India, Japán és az Egyesült Államok képviselői vettek részt. A vezető ipari országok Nyolcak csoportja a múlt heti oroszországi csúcstalálkozójukon még megerősítette elkötelezettségét a tárgyalássorozat sikerre vitelében, ezt azonban a vasárnapi, 14 órás tárgyalásokon nem sikerült konkrét tettekkel alátámasztani. Hétfőn még összejönnek a miniszterek, de már - mint mondták - nem hivatalos tárgyalásokra, azt vitatja meg a 146 tagú Világkereskedelmi Szervezet (WTO), mi legyen a következő lépés.

Ugyan egyet értettek a résztvevők az elvekben, amikről Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízott úgy nyilatkozott, hogy " erőteljes, kiterjedt és kiegyensúlyozott " kereskedelmi fordulóra törekszenek, ám egyetlen vezető kereskedelmi hatalom nem volt hajlandó kompromisszumokra, hogy a holtpontra jutott tárgyalások beindulhassanak.

Ugyan egyes illetékesek az elmúlt napokban derűlátóan nyilatkoztak a kilátásokat illetően, végül is a frontok megmerevedtek: az Egyesült Államok nem volt hajlandó mérsékelni az amerikai farmereknek juttatott támogatásokat, illetve ezt csak abban az esetben tette volna meg, ha az Európai Unió mérsékelte volna a mezőgazdaági termények importvámját, továbbá a fejlődő országcsoport meghatározó tagjai, Brazília és India vállalta volna az ipari termékek kereskedelmi akadályainak lebontását.

A 2001-ben a katari fővárosban, Dohában elindított "dohai kereskedelmi forduló" néven ismert tárgyalássorozat célja az lett volna, hogy a kereskedelmi korlátokat valamennyi szektorban érintő lebontsák, tehát nem csak azáruk piacán, hanem az olyan szolgáltatásokéban is, mint az egészségügy vagy az oktatás. A fejlett és a fejlődő országok, illetve az USA és az EU közötti ellentétek miatt azonban mindezt nem lehetett megvalósítani.

Az országcsoportok kitartanak álláspontjaik mellett, miközben a résztvevők kifutnak az időből. Legfeljebb 2007 közepéig kellene elfogadható javaslatokat kidolgozni, George W. Bush amerikai elnök ugyanis csak eddig a határidőig fogadtathat el a kongresszussal viszonylag könnyen egy átfogó kereskedelmi megállapodást.

A szakértők emlékeztetnek a kilencvenes évek válságára. Akkor az előző, az uruguay-i forduló néven ismert, 1986-ban beindított tárgyalássorozat futott ki az időből, és azt végül csak 1993-ban tudták befejezni.

A globális civil hálózatok viszont igazolva láthatják azon álláspontjukat, hogy a Kereskedelmi Világszervezetben zajló tárgyalások nem szolgálták minden ország és azon belül minden réteg érdekeit egyformán.

(forrás: NOL, MTI)

Kamal Nath
Kamal Nath
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.