Ivólé lesz a homoktövisből

Szeptembertől homoktövis terméséből készít üdítőt a pécsváradi agrármérnök, Müller János és családja kezében lévő GRD-Co Bt.

A Müller család 2000. októberében fogott hozzá egy homoktövis-ültetvény telepítéséhez. A famíliának Pécsvárad és Siófok határában összesen 6,2 hektárnyi, mind bővebben termő homoktövis gyümölcsöse van.

A homoktövisből készült gyógyhatású termékek világszerte keresettek. A háromméteresre megnövő, fává erősödő növény savanykás-kesernyés ízű bogyója vitaminokban és nyomelemekben rendkívül gazdag. Felsorolni is nehéz, hányféle betegség megelőzésére és kezelésére javasolják a borsónyi bogyókból préselt és sajtolt ivóléket és olajokat. A biotermékekkel foglalkozó szakemberek állítják, hogy a homoktövis-készítmények - egyebek között - erősítik az immunrendszert, javítják az anyagcserét, jó hatással vannak a szív-, az epe-, a gyomor-, a bél- és az izomműködésre, csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, gátolják a gyulladások kialakulását, és gyógyítják a központi idegrendszer megbetegedéseit.

A Müller család ültetvényén a gyomirtás adja a legtöbb munkát. Augusztus-szeptember hónapokban esedékes a szüret, a növény bogyója ugyanis csak kézzel szedhető. Ezért ebben az időszakban nagyszámú munkaerőt kell felvennie a pécsváradi bt.-nek.

A cég idén üdítőt készít a termésből. Az ivólé 12 százaléka homoktövis, 88 százaléka viszont más gyümölcs, jelesül alma, vilmoskörte, kajszi- és őszibarack. A három, öt és tízliteres, csappal ellátott dobozba, és háromféle üvegbe töltött üdítő nem tartalmaz vizet, cukrot, ízesítőt, színezőt, tartósítót és semmilyen állagjavítót.

A pécsváradi vállalkozás a csengeri Agrár Rt.-vel kötött szerződést a homoktövis ivólé bérgyártására. A terv az, hogy évente 200 ezer liter homoktövis üdítő készül, amit a pécsváradi bt. a bioboltok mellett más üzletekben is forgalmaz majd.

Müller János elmondta: ha a piac igazolja várakozásaikat, akkor elképzelhető, hogy újabb területeken telepítenek homoktövist. Az eddigi ültetvény telepítése egyébként 30 millió forintba került, a gyümölcsöst kiszolgáló gépparkra 12 milliót költött a pécsváradi cég. A beruházás élvezte az agrártárca 50, illetve 25 százalékos támogatását.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.