Leszámolás az APEH-nél

Leváltotta az adóhatóság két elnökhelyettesét a pénzügyminiszter. A hivatalos indoklás szerint szervezeti átalakítás az ok. A bennfentesek inkább régi hivatali emberek eltávolítását, és a pénzügyi tárca uralmának kiteljesítését látják a változás mögött.

Július 15-i hatállyal felmenti az APEH két elnökhelyettesét, Vámosi-Nagy Szabolcsot és Futó Ivánt a pénzügyminiszter. Veres János ezt az adóhivatal szerdai vezetői értekezletén jelentette be. A pénzügyi tárca rövid közleménye indoklást nem tartalmaz, csak annyit: Vámosi a hivatal oktatási igazgatóságát vezeti majd, és jogi elnökhelyettesi munkáját - némi módosításokkal - Varga Lászlóné, az APEH Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója veszi át. Futó Iván beosztása megszűnik, az informatikai terület vezetését a továbbiakban igazgatói beosztásban Polgár Péter, a Dél-budapesti Igazgatóság igazgatója látja el.

A váltás okairól Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium (PM) kabinetfőnöke csupán annyit közölt: a vezetői posztok számának csökkentése általános kívánalom a közigazgatásban, míg Vámosi-Nagy Szabolcs új beosztása a képzés fontosságának felértékelődését jelzi. Az érintetteket nem sikerült telefonon elérni.

A mostani lépéssel másfél éves személycsere-sorozat érhet véget, amely a hivatal első emberének tavaly februári távozásával kezdődött. A váltások alapvető okát bennfentesek a PM és az APEH közötti ellentétekben látják, amely politikai felhangokkal is terhelt. Az adóhivatalban - furcsa módon - aranykornak tekintik a Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok elnöki időszakát, s ez a korábbi általános helyettes Vida Ildikó elnöksége alatti évekre is áll. A hatóságnál még mindig Simicska-filléreknek hívják a megfelelő bevételi eredményekért járó jutalom-pénzeket - a bevételi érdekeltség megteremtését a Fideszben jelentős befolyással rendelkező elnök harcolta ki. De a Fidesz-időszakhoz köthető az APEH informatikai, technikai feltételeinek javulása is.

A 2002-es kormányváltást követően a szervezet vezetése nem igazán változott. Az akkor kinevezett új elnök, Király László György belső ember - a posztjukon megmaradó, szakmailag elismert helyettesek állítólag maguk javasolták a menedzserszemléletű megyei igazgatót saját főnöküknek. Az adóhatóságnál a kormányváltás így nem hozott felfordulást, ezt akkor mindenki a szakmai munka elismeréseként ünnepelte.

Az adóhivatal vezetése ugyanakkor a politikai felső vezetés elégedetlenségével találta szembe magát, amikor "nem tudta bizonyítani", hogy a hosszú bájtok éjszakájaként számon tartott, és Simicska Lajosnak betudott adateltüntetés megtörtént. Valójában az adóhivatal azt bizonyította: adatokat törölni egyszerűen lehetetlen a saját rendszerükből, a hosszú bájtok éjszakájára technikailag sem kerülhetett sor.

A pénzügyi tárca és a hivatal között Draskovics Tibor miniszteri kinevezését követően váltak élessé a konfliktusok. Az új miniszter a "polgárbarát" adóhatósági koncepcióval sem tudott egyetérteni, az ellenőrzések számának növelését kérte számon - amit viszont az APEH a létszám-gazdálkodási korlátaira hivatkozva nem tudott teljesíteni. Egyre gyakoribbá váltak a bevételi elvárások teljesítéséről szóló viták is: a PM szerint a hivatal volt képtelen megakadályozni az adók eltitkolását, és ezért nem teljesültek a korábbi tervek (főként az áfánál), míg az APEH úgy vélte: a pénzügyi tárcánál becsülték eleve rosszul a bevételi számokat. A konfliktus csúcsát az áfa-visszatartási botrány 2004 végi kitörése jelentette: az adóhivatal csak a miniszter személyes utasítására volt hajlandó az uniós adószámmal rendelkező cégek áfa-visszaigénylését visszatartani (ez hozzájárult ahhoz, hogy a költségvetés az év végén megfelelő egyenleggel zárjon). Máig tart a vita arról: a végül jelentős politikai veszteséggel járó intézkedés hajtott-e hasznot. Az adóhivatal és a pénzügyi tárca között ez utóbbi kérdés okozott újabb konfliktust - és leginkább az eredmények, illetve az eredménytelenségnek a kiszivárogtatása vezetett az első szakításhoz.

Tavaly februárban az akkori pénzügyminiszter, Draskovics Tibor nyomására mondott le Király László György elnök, helyére nevezték ki Szikora Jánost. Sokan a miniszteri váltás előjeleként tekintettek arra, hogy Szikora Veres János, akkori kabinetfőnök ismerőse volt. Szikora kinevezése után tíz nappal kellett mennie Varga Árpádnak, a hivatal szakmai elnökhelyettesének - ő volt az első Fidesz-időszakban kinevezett helyettes, akinek távoznia kellett. Személyesen az ő számlájára írták az áfavisszatartásról szóló negatív adatok kiszivárgását. Helyére Juhász Istvánt nevezték ki: az új vezető a Pénzügyminisztériumtól érkezett, így a szakmai konfliktusok jóval enyhébbé váltak.

Az utóbbi időben egyetlen vád érte a hivatalt: nehézkesen áll át az internetes bevallásra. Az e-bevallásokkal kapcsolatban meglehetősen sok a probléma, a rendszer nehezen, lassan működik, az érintettek panaszkodnak - pedig ez volna az alapja a járulékbefizetések naprakész ellenőrzésének. Más kérdés: az adóhatóság folyamatosan azt jelezte, hogy a kormány lehetetlent követel. A problémákat azonban mégiscsak meg lehetett oldani, így a minisztérium igazolva láthatta, hogy az APEH csak akadályozta a változást.

Futó Iván informatikai elnökhelyettes menesztését is főként az e-bevallások körüli rendetlenséggel indokolják - az adóhatósági dolgozók jó része szerint alaptalanul. Persze a vádlistán a fideszes kinevezés és a hosszú bájtok éjszakája is szerepel, amivel szemben Futó informatikai tudása áll - állítólag ezért nem akartak korábban hozzányúlni. Vámosi-Nagy Szabolcs is szakmai elismertsége okán volt érinthetetlen: az 1987-es adóreform óta játszik szerepet az ellenőrzési hatóság munkájában, ő volt az első szja főfelelőse, ő ismertette meg az adózást a magyarokkal. Elnök-helyettessé még Medgyessy Péter nevezte ki 1997-ben - sokak szerint a volt miniszterelnökkel ápolt jó kapcsolata mentette meg az adóhatósági vezetést 2002-ben. Ám a vádak szerint ő is túl jó kapcsolatot ápolt a Fidesszel, és ezért kell mennie - a szakma szerint viszont azért, mert az utóbbi időben (kizárólag szakmai fórumokon) élesen bírálta a Pénzügyminisztérium jogszabályalkotó munkáját.

Veres János, Gyurcsány Ferenc és Szikora János két hete az APEH vezetõi értekezlete elõtti tájékoztatón - a miniszterelnök akkor még sikerekrõl beszélt
Veres János, Gyurcsány Ferenc és Szikora János két hete az APEH vezetõi értekezlete elõtti tájékoztatón - a miniszterelnök akkor még sikerekrõl beszélt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.