Csillapodik a népességrobbanás ereje

Még mindig ketyeg a demográfiai bomba, de a robbanás talán mégsem lesz annyira ijesztő, mint azt néhány évtizede prognosztizálták - ez a következtetés vonható le a Népesedéstudományi Kutatóintézetnek a népesedési világnap alkalmából tartott tájékoztatóján bejelentett adatokból. Ha változatlan ütemben gyarapodna a Föld népessége, akkor a mai 6,5 milliárddal szemben - 1950-ben ez a szám még csak 2,5 milliárd volt - több mint 11 milliárdnyian lennénk 2050-ben. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint azonban az elkövetkező ötven évben várható népességgyarapodás nem éri el a hárommilliárdot. Ez azt jelenti, hogy a mostani, évenkénti 90 millióról fokozatosan 35 millióra csökken a Föld lakosságának évi növekedési üteme.

A növekedésnek pedig egyre nagyobb része származik az átlagéletkor emelkedéséből. A század közepe táján ugyanis már kevesebb gyerek születése várható, mint amennyi a népesség "újratermeléséhez" szükséges lenne. A legkevésbé fejlett országokban, ahol most egy asszony átlagosan három-négy gyereket hoz a világra, a termékenység várhatóan 2,5-re csökken. Ezt a jelentős mérséklődést a demográfusok részben a nők iskolázottsági szintjének növekedésétől várják. Az alacsony korösszetétel miatt azonban ebben a régióban az elkövetkező 20 évben még mindig jelentősen nő a születésszám. Ettől az időponttól viszont a középkorúak aránya emelkedik majd. Hablicsek László demográfus várakozásai szerint akkor már oda vándorolnak majd a munkahelyek, mert ott lesz még elegendő munkaerő. Ez jó hír a világ egésze szempontjából, de kevésbé biztató a fejlett világra nézve, ahol továbbra is változatlanul megmarad a nagyon alacsony születésszám.

Sokan a migrációtól remélik a megoldást, a bevándorlók azonban sokszor alacsony képzettségűek, nem beszélik a befogadó ország nyelvét, és gondokat okoz - még a második generációnál is egyre inkább - a munkaerő-piaci beilleszkedésük. Magyarország - miként Gödri Irén elemzéséből is kiderült - e tekintetben jó helyzetben van. A hozzánk bevándorlók zöme ugyanis képzett, beszéli a nyelvünket, és körükben az átlagosnál alacsonyabb a munkanélküliség.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.