Finn EU-ultimátum a törököknek

Ankarának az év végéig megoldást kell találnia a Ciprus-problémára –figyelmeztetett Brüsszelben Erkki Tuomioja finn külügyminiszter, akinekországa szombaton veszi át az EU-elnökséget.  

EU-bővítés, versenyképesség, átláthatóság, orosz kapcsolatok – a többi közt ezek a július 1-jén debütáló soros finn uniós elnökség főbb témái. A pragmatizmusukról, mellébeszéléstől mentes stílusukról ismert északiak – akik szombaton monstre rockkoncerttel mutatkoznak be Brüsszel főterén – tisztázni akarják a további bővítési menetrendet. A finn elnökség alatt kaphatja meg végső felmentését Bulgária és Románia, s a várakozásoknak megfelelően jövőre ezzel tagállammá válhat. A decemberi EU-csúcson a finnek tisztáznák, mit is jelent pontosan az unió sokat ragozott „befogadóképessége”. – Rossz üzenet lenne, ha úgy lehetne értelmezni, hogy az EU bezárja kapuit. Minden európai ország előtt nyitva kell álnunk, amelynek lakossága akarja a csatlakozást, továbbá teljesíti a követelményeket – fejtette ki csütörtökön, Brüsszelben Erkki Tuomioja, az ország külügyminisztere, mindamellett hozzátéve az újságíróknak: „azt ne kérdezzék, hol vannak Európa határai, ezt a kérdést nem akartuk napirendre tűzni”.

A fő problémát – igaz, más okokból – Törökország okozza, mint korábban is. Noha Ankara nemrég megkezdte, és le is zárta az első fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, a másodikba már nem foghatott bele. Bár a törökök aláírták az EU-török vámegyezmény kiterjesztéséről rendelkező ún. ankarai jegyzőkönyvet, továbbra is akadályozzák az általuk el nem ismert (görög) Ciprussal való kereskedelmet: kikötőiket és reptereiket zárva tartják Nicosia előtt. Tuomioja most megerősítette: a törököknek az év végéig rendezniük kell ezt a kérdést, különben „veszélybe kerülnek” a csatlakozási tárgyalások. Eközben a tavaly októberben a törökökkel egyidőben kezdett horvátok – akik most ünneplik függetlenségük tizenötödik évfordulóját - már a második tárgyalási fejezetet, a vámuniót is megnyithatták.

A finneknek kell megoldást találniuk arra is, hogy – amint a most záruló osztrák elnökség alatt rögzítették – a nyilvánosság előtt rendezzék az EU-tanács mindazon üléseit, amelyek az Európai Parlamenttel közösen, ún. együttdöntési eljárásban irányulnak jogalkotásra. Az októberi, a finnországi Lahtiban rendezendő kötetlen EU-csúcsnak pedig vendége lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök; a huszonötöket és Moszkvát az energiakérdés és a vízumügy állítja szembe egymással.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.