Kalózkodni márpedig lehet

Sopronban a több néven is futó Rádió Sopron (Ikva Rádió, Sopron Rádió) a Szonda Ipsos és a GfK Hungária közös felmérése szerint a vételkörzetben hallgatottabb lett, mint az országosan sugárzó Sláger Rádió. Engedélye viszont nincs.

A soproni Corvinus Rádió igazgatója, Vígné Kovács Margit kezét tördelve meséli, hogy évek óta minden fórumon panaszt tesz a Rádió Sopron ellen, minden eredmény nélkül. A konkurens kereskedelmi rádió körülbelül húszmillió forinttal károsította meg az ő rádióját. Elhalásztak előlük minden hirdetőt. Közben pedig nem is sugározhatnának. A maga részéről az sem nyugtatja meg, hogy a kérdéses frekvenciát nemrég megpályáztatták, tehát remélhetőleg legális birtokoshoz kerül.

Kilenc évig három műsorszolgáltató működött a városban, egyenlően osztozva egyetlen frekvencián (94,1). Mindegyik rádióadónak nyolcórányi sugárzási ideje, a három rádiónak három tulajdonosa volt. A Rádió Sopron egy volt taxisofőré, Molnár Lászlóé volt, az Ikva Rádió az amerikai Mark és Melanie Woodlinger tulajdonát képezte, a Panoráma nevű közműsor-szolgáltató bevételei pedig a soproni TIT-et gazdagították.

2003-ban megváltozott a helyzet: 24 órás sugárzással elindult egy új nonprofit, közműsor-szolgáltató adó, a Corvinus Rádió. Az ORTT úgy döntött, hogy mivel a Panoráma Rádióra többé nincs szükség, a rádióadó nyolcórás sugárzási idejét felosztja a Rádió Sopron és az Ikva Rádió között.

Molnár László, a Rádió Sopron tulajdonosa azonban úgy döntött, hogy eladja sugárzási idejét egy, a Csollány Szilveszter tornász olimpiai bajnok által fémjelzett konzorciumnak. Ez azonban rövid időn belül tönkrement. E helyzetet felismerve Woodlinger úr jutányos áron megvásárolta a Rádió Sopront. Saját, addig Ikva Rádió néven működő adóját Sopron Rádióvá keresztelte át, és a nap 24 órájában sugárzott.

2004-ben azonban megszűnt a sugárzási engedélye minden rádióadónak Sopronban, ez alól csak a Corvinus Rádió volt kivétel. Hivatalosan itt tartunk.

Elbúcsúzom a Corvinus Rádiótól és Vígné Kovács Margittól. Taxiba ülök. A taxis egy harminc körüli fiatalember, fura zenei ízléssel. Az autórádió ugyanis a 94,1 megahertzre van állítva, mely frekvenciáról statikus zörejnek kellene betöltenie a kocsit, ehelyett a soproni forgalomról kapunk tájékoztatást. Hívom a tudakozót, és a Rádió Sopron telefonszámát kérem. A Corvinus Rádióhoz kapcsolnak. Úgy tűnik tehát, hogy a rádiónak nincs hivatalosan regisztrált telefonszáma. "De van" - mondja a taxis, és a kezembe nyom egy Soproni Estet, amelyben tényleg megtalálom a keresett számot. Felhívom a Rádió Sopront, de a bejelentkező kolléga közli velem, hogy csak a tulajdonos adhat felvilágosítást bármilyen kérdésemre, s megadják Woodlinger úr irodájának telefonszámát.

A Szonda Ipsos és a GfK Hungária 2006-os januári rádiós kutatása szerint az idén januárban 36,8 hallgatottsági százalékkal a 15 és 29 évesek között a Sláger Rádiót is megelőzte egy több néven futó helyi adó. Felhívom a GfK Hungáriát, és Nagy István kutatásvezetőt keresem. Egyetlen kérdésemre sem hajlandó válaszolni, sőt gyorsan le is tenné a telefont, ha nem hívnám fel a figyelmét arra, ha nem kapok információt, akkor az jelenik meg a cikkemben. Elkéri a telefonszámomat, és néhány órával később egy kollégájával megegyezem, hogy e-mailben válaszolnak a kérdéseimre. Később kapok is e-mailt, amiben közlik, hogy nem tisztük utánajárni egy rádióadó engedélyeinek, üzleti titokra hivatkozva nem mondják el, hogy mióta készítenek Woodlinger úr adójának felméréseket.

Az tehát, hogy a mért rádióadóknak nincs hivatalos engedélyük, nem különösebben zavarta a cégeket, de tudtak róla. Vígné Kovács Margit ugyanis többször is tájékoztatta erről őket, s az ORTT panaszirodájának is állandó vendége volt.

Az ORTT 2006. április 26-án megállapította, hogy 2005. május 15-től Mark Woodlinger jogosulatlanul sugárzott műsort a 94,1 frekvencián, ezért 517678 forint pénzbírságot szabtak ki rá. A két végzésen két különböző név szerepel, egyszer Molnár Lászlót büntetik meg 269859 forintra, majd később Woodlinger urat ugyanilyen összegre, s ugyanezen a napon. A tulajdonviszonyok ezek szerint az ORTT számára sem voltak tiszták.

A Nemzeti Hírközlési Hivatal soproni képviseletén Honyák Árpád elmondta, hogy többször is riasztották őket az ügyben, de bírósági ítélet nélkül nem léphetnek.

A választások alatt a politikai pártok egyformán használták hirdetéseik közlésére a helyi rádiókat, az önkormányzat is kommunikált már az engedély nélküli csatornán a lakossággal. A kisvállalkozók és a hirdetők kedvelik a Rádió Sopront, hiszen jók a hallgatottsági eredményei. És mindenben aláígérnek a legálisan működő Corvinus Rádiónak.

Felhívom Woodlinger urat, és a Rádió Sopronról kérdezem. Elmondja, hogy az adó 10-15 embernek ad munkát, megerősít, hogy a Szonda Ipsos és a GfK Hungária felmérése nyilvánosan felhasználható. Amikor a frekvenciaengedélyről kérdezem, elmondja, hogy perben áll az ORTT-vel, és a számukra kedvező döntésre várnak.

A plázából sugároz a Rádió Sopron
A plázából sugároz a Rádió Sopron
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.