Kellemetlen ügyek a bécsi menün

Alig húsz órát tölt Bécsben az amerikai elnök, de a kedd este az osztrák fővárosba érkezett Bush kellemetlen kérdéseket is kap majd. Schüssel osztrák kancellár az EU soros elnökeként az emberi jogok betartására kívánja felszólítani, és szorgalmazni fogja a guantánamói börtön bezárását. Valószínűleg szóba hozza a CIA titkos európai járatait is.

Az amerikai-osztrák megbeszélést követő EU-USA csúcstalálkozó napirendjén a Közel-Kelet, Irak ujjépítése, az energiaellátás biztonsága, az iráni atomdosszié és a terrorizmus elleni harc szerepel.

Osztrák részről tapasztalható némi féltékenység is: amit Magyarország megkap az amerikai elnöktől - igazi kétoldalú hivatalos látogatást, udvariassági gesztusokkal -, azt Ausztria eddig nem tudta elérni. Bush most is csak azért jön Bécsbe, mert jelezni kívánja az EU-hoz fűződő kapcsolatok fontosságát. Osztrák részről ugyancsak nehezményezik Bush Iránhoz intézett legújabb fenyegetését: éppen most, amikor a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is kedvező jelzésekről számolt be, a szankciók kilátásba helyezését nem tartják diplomatikusnak.

Az elnököt egy nappal megelőzve Bécsbe érkezett Bush ellentáborának egyik vezéralakja, Cindy Sheehan, aki katonafia iraki halála óta áll a háborús politikát bírálók élén. Ő lesz a mai nagygyűlés egyik szónoka.

A biztonságiaknak már volt alkalmuk egy kis gyakorlatozásra: összesen négy bombának látszó, de végül ártalmatlannak bizonyult szerkezetet találtak. A lezárt részeken lakók beletörődtek, hogy csak külön kitűzővel közlekedhetnek (Ausztriában nincs személyi igazolvány). A boltosok még harcolnak a kieső bevétel megtérítéséért. Fellázadtak a lezárt körzetben rendelő orvosok, akik nem hajlandók a biztonságiak rendelkezésére bocsátani a náluk megforduló páciensek adatait.

Gyanús bõröndöt vizsgál egy osztrák tûzszerész. Bush érkezése elõtt több bombariadó is volt
Gyanús bõröndöt vizsgál egy osztrák tûzszerész. Bush érkezése elõtt több bombariadó is volt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.