EU-nyomás Törökországon

Az unió felszívóképessége nem gördíthet újabb akadályt a csatlakozni akarók elé - ezt magyar javaslatra fogadta el a brüsszeli EU-csúcs. Gyurcsány Ferenc szerint fogadni lehet rá, hogy Bulgária és Románia jövőre taggá válik.

Ormótlan munkagép az EU-tanács brüsszeli épületének átriumában, félig kész kövezet - a pénteken zárult uniós csúcs külső jegyei egybevágnak azzal: maga az európai integráció is átmeneti fázisban van. Mint kiderült, a tagállamok helyzetértékelése a megfeneklett uniós alkotmányt illetően olyannyira eltérő, hogy a megtalált közös nevező éppen ezért általánosságokban merül ki. - Sem eufória, sem krízishangulat nem volt érzékelhető - mondta utólag Gyurcsány Ferenc kormányfő. A tagállamok a jövő márciusi, s az EU 50. születésnapját ünneplő berlini csúcson nyilatkozatot, egyfajta "alkotmánypótlékot" fogadnak el az alapvető értékekről. Ezt nem kell majd ratifikálni. Szintén az akkori német elnökség már konkrétumokat dolgoz ki a továbblépésre, megoldást pedig - a 2009-es európai parlamenti választások elé időzítve - 2008 végére akarnak a huszonötök. Egyelőre csak informálisan van szó arról, hogy megkurtítsák, vagy másra nevezzék át az alkotmányt - bár egyesek (britek, csehek, lengyelek) a legszívesebben már elfelejtenék.

Az EU-csúcs másik nagy témája a további bővítés volt. Bulgária és Románia belépését már mindenki tényként kezeli, sőt Gyurcsány Ferenc szerint fogadni lehetne arra, hogy ennek időpontja jövő január lesz. - A hangulat mindkét ország esetében támogató, pozitív volt. Nem érezhető olyan szándék, hogy el akarnák tolni a 2007-es csatlakozást - mondta. A tagállamok mindamellett megvárják az Európai Bizottság újabb, október elejére prognosztizált jelentését, s annak alapján döntenek. Ami a további bővítéseket illeti, a legnagyobb vitát az osztrák elnökség részéről felvetett "felszívóképesség" okozza. A kérdés az: alkalmas-e még az EU újabb és újabb országok befogadására? A tavalyi népszavazások utórezgéseivel küszködő franciák és hollandok szerint nemigen. A magyar miniszterelnök felvetésére viszont - és mások, britek, olaszok, svédek, spanyolok, új tagállamok támogatásával - az elfogadott konklúzió olyan értelmet nyert, hogy a majdani huszonhetek felszívóképessége nem állíthat újabb akadályt a csatlakozni akarók elé.

A nagy falat Törökország. Ankara nyíltan bojkottálja a nemrég általa is aláírt vámegyezmény ún. ankarai jegyzőkönyvének végrehajtását. Ez azt jelenti: nem ismeri el az EU-tag (görög) Ciprust, s kikötői, repterei révén akadályozza vele a kereskedelmet. Az EU minden eddiginél erőteljesebben figyelmezteti Törökországot kötelezettségeire; immár az októberben nagy keservesen megkezdett, s e hétfőn nem kevésbé izzadságosan folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztése is elképzelhető.

A csúcs megerősítette Szlovénia jövő évi tagságát az euróövezetben. Az új tagállamok kiálltak mielőbbi, 2007 októberére tervezett schengeni csatlakozásuk mellett. - Magyarország felkészülése megfelelően halad, részünkről semmi nem fogja akadályozni, hogy ez megvalósuljon - mondta Gyurcsány. A kormányfő külön tárgyalt Angela Merkel német kancellárral, megerősítette meghívását az 1956-os forradalom 50. évfordulója kapcsán rendezett ünnepségekre, ő maga pedig az ősszel Berlinbe látogat.

Gyurcsány Ferenc José Manuel Barrosoval, az EB elnökével beszélget a brüsszeli csúcson
Gyurcsány Ferenc José Manuel Barrosoval, az EB elnökével beszélget a brüsszeli csúcson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.