A miniszterelnök-jelölti tévéviták múltja és jövője - a Méltányosság Kör könyvvel áll elő

A Méltányosság Politikaelemző Kör (MPK) azt tervezi, hogy 2007 elején könyv alakban jelenteti meg átfogó elemzését a nyilvános miniszterelnök-jelölti viták magyarországi és külföldi gyakorlatáról, történetéről és hátteréről.

A Méltányosság Kör 2005 őszén jelentkezett ajánlatával, hogy a korábbihazai vitákat megújító keretek között, a legjobb nemzetközitapasztalatok alapján megszervezné a 2006. évi kampány csúcspontjánakszámító páros vitát. A párbaj végül is más keretek között jött létre, de az MPK nem adta feltörekvését, hogy külföldi példákhoz hasonlóan Magyarországon istekintélyes és professzionális függeten civil szervezet alakuljon akampányviták megszervezésére.

Első lépésben a Kör részletes elemzést készített a miniszterelnök-jelölti viták szerepéről a választási kampányokban. A széles nemzetközi kitekintésen alapuló elemzés hangsúlyos része az idei magyarországi választási kampány tapasztalatainak értékelése. Az elemzés honlapjukról letölthető.

A kötet részletesen foglalkozik majd a 2006-os választási kampányban lezajlott vitákkal, és azok mélyebb összefüggéseivel, illetve tanulságaival, továbbá javaslatot tesz a hasonló viták hatékonyabb lebonyolítási módjára. A meltanyos.hu-n egyelőre a néhány hónap múlva napvilágra kerülő elemzés egynémely fontos megállapítását és következtetését foglalták össze.

Az első fejezetben felvázolták a 2006. évi miniszterelnök-jelölti televíziós vita előzményeit – kronológiát adva az eseményekről.

Ezután azt vizsgálták, hogy milyen stratégiákat követhettek a párbaj résztvevői a televíziós vitán.

Harmadszor áttekintették a vita körülményeit, majd – negyedszer – számba vették e körülmények hatását a résztvevők szereplésére.

Mindezek után azt vizsgálták, hogy mennyiben és miként feleltek meg a vitázó felek a feltételezett előzetes stratégiáknak a szereplésük során.

A hatodik fejezetben elemzik azt a négyszereplős televíziós vitát is, amely a 2006-os kampányban külön szerepet kapott.

Végül – a hetedik részben – javaslatot tesznek egy lehetséges intézményes megoldásra, amellyel a jövőben a miniszterelnök-jelölti viták gördülékenyebben és professzionálisabban szerveződhetnek meg.

Az MPK elemzése "többnyire érvelő-polemizáló jellegű, leszámítva a tanulmány első szakaszát, amely kizárólag a száraz tények közlésére törekszik – abban a tudatban, hogy az ebben a fejezetben felvonultatott történet Körünk általi értékelése honlapunk hűséges olvasói előtt már korábbról jól ismert" - olvasható a honlapon.

(forrás: meltanyos.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.