Robbanás a fűzfői gyártelepen

Tegnap estig három áldozat holttestét találták meg a balatonfűzfői gyártelepen lévő raktárépületben történt robbanás helyszínén. A negyedik, eltűntnek nyilvánított dolgozót lapzártánk idején még keresték. A robbanás okát szakértők bevonásával vizsgálják.

Hatalmas erejű robbanás rázta meg a levegőt tegnap kora délután Balatonfűzfőn, a Nitrokémia Zrt. ipari parkként működő telephelyén. A robbanás hangját a szomszédos településeken is hallani lehetett, míg a több száz méter magas füstoszlopot a Balaton déli partján, valamint Tihanyban és Veszprémben is látták. A tűzoltókhoz és a mentőkhöz pár perc alatt több száz bejelentés futott be, a katasztrófavédelem egységei a legmagasabb, ötös fokozatú riasztással percek alatt a helyszínre érkeztek.

Alig egy órával a detonáció után azonban a tűzoltóautók többsége már el is hagyta a fűzfői gyártelepet, a lángokat ugyanis rövid idő alatt megfékezték. A terepet a Budapestről érkező tűzszerészek szállták meg, akik összegyűjtötték a szétszóródott, de fel nem robbant pirotechnikai anyagokat.

- Gyakorlatilag egyetlen hatalmas robbanásban megsemmisült egy korábban lőporraktárnak épített, jelenleg pedig pirotechnikai anyagok tárolására használt, mintegy 600 négyzetméter alapterületű épület - nyilatkozta tudósítónknak Zöld János, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, akitől megtudtuk: a detonációban szétrepülő petárdák, tűzijátékok ugyan kisebb tüzeket okoztak a szomszédos erdőben, ám a robbanás erejéhez képest a raktár környezetében nem keletkezett jelentős anyagi kár. Ez jórészt annak köszönhető, hogy az egykori lőporraktárat földből épített magas védfalak vették körül. Az összeomlott épületben nagyjából 50 tonnányi pirotechnikai anyagot tárolhattak, amelynek az értéke megközelíti a 80 millió forintot.

A budapesti székhelyű Crescom Kft. által bérelt raktárban a robbanás idején négyen dolgoztak. Dániel-Tóth Zoltán, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: egyelőre csak három holttestet sikerült kiemelni a romok alól. A rendőrségi szóvivőtől megtudtuk: a környéken többen is kisebb sérüléseket szenvedtek a légnyomástól, a kitörő ablakok szilánkjaitól, ám csak egyetlen embert szállítottak megfigyelésre a veszprémi kórházba.

A jelenleg már csak környezeti kárelhárítással foglalkozó - állami tulajdonban lévő - Nitrokémia Zrt. fűzfői ipari parkjában mintegy hetven vállalkozás bérel irodákat, raktárakat, üzemcsarnokokat. Farkas Jenő, a telephely biztonságáért felelős Nitro-Véd Kft. ügyvezetője elmondta: az ipari parkban csupán két cég, a Crescom Kft. és a Nike-Fiocchi Sportlőszergyártó Kft. végez pirotechnikai tevékenységet. Korábban már a Nike-Fiocchinál is történt robbanás: 2004-ben két asszony olyan súlyosan megégett, hogy néhány héttel később belehaltak a sérüléseikbe. Az akkori tragédiát a vizsgálat szerint a technológiai előírások megsértése okozta.

- A szerdai robbanás okairól egyelőre semmilyen információnk sincs, a rendőrség ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított vizsgálatot - közölte Dániel-Tóth Zoltán, hozzátéve: a helyszíni szemle akár napokig is eltarthat. A Crescom Kft.-nek a tragédia után nem sokkal a helyszínre érkező képviselője kérdésünkre válaszolva azt közölte: értetlenül áll a történtek előtt, mivel a raktárat folyamatosan ellenőrizték, az előírásokat mindig betartották.

A rendőrségi szóvivő egyelőre csak annyit erősített meg, hogy a kft. rendelkezik a pirotechnikai raktár üzemeltetéséhez szükséges engedélyekkel, azt pedig vizsgálat dönti el, hogy a munkavégzés során megszegtek-e bármilyen szabályt.

l A pirotechnikai termékekkel és robbanóanyagokkal foglalkozó cégeknél soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzésre utasította Lamperth Mónika az országos katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium kommunikációs főigazgatója szerdán az MTI-vel. Aggodalomra adnak okot az elmúlt időszakban bekövetkezett pirotechnikai és robbanóanyagokkal kapcsolatos balesetek - írta a tárca közleményében Orodán Sándor. A közlés szerint az önkormányzati és területfejlesztési miniszter arra utasította Tatár Attilát, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjét, hogy soron kívül végezzenek tűzvédelmi hatósági ellenőrzéseket az érintett cégeknél.

A tûzoltóknak nem sok oltanivalójuk maradt
A tûzoltóknak nem sok oltanivalójuk maradt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.