Népszavazás 2016-ról?

Népszavazás kiírását javasolta Demszky Gábor főpolgármester a Budapesten 2016-ban rendezendő olimpia ügyében a sportesemény szervezését kezdeményező civil szervezet, a BOM tegnapi konferenciáján.

A főpolgármester elmondta: a mozgalom által készíttetett megvalósíthatósági tanulmány eredménye után meg kellene kérdezni a lakosságot, pályázzon-e a főváros játékok rendezésére. Hozzátette: a népszavazást az idő szűke miatt nem lehet már az önkormányzati választásokkal egy időben lebonyolítani, ugyanakkor a BOM elkezdheti a referendum kiírásához szükséges aláírások öszszegyűjtését.

Szilvásy György kancelláriaminiszter ugyanott elmondta: a kormány elkötelezett híve az olimpia megrendezésének, és a megvalósíthatósági tanulmány ismeretében kész garanciát vállalni Budapest kandidálására. A tárcavezető üdvözölte a civil kezdeményezést, és úgy vélte, hogy ahhoz hamarosan a kormányzatnak is csatlakoznia kell. Nyomatékosította: el kívánják kerülni, hogy az ügy politikai ütközőpont legyen.

Egy közelmúltbeli felmérés szerint jelenleg a lakosság 79 százaléka támogatja a budapesti olimpia rendezését, ám Demszky úgy véli, "ezt az arányt tovább kell növelni, nemzeti konszenzust kell elérni". Ezzel együtt a főpolgármester megjegyezte, hogy a 2020-as olimpia megrendezésére lát esélyt, ám hangsúlyozta, hogy a sikerhez elengedhetetlen a pályázás a 2016-os eseményre is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.