Horvátország és Törökország egyeztet uniós csatlakozási terveiről

Horvátország és Törökország összehangolja uniós csatlakozási törekvéseit a két ország kormányfőjének hétfő esti megállapodása szerint.

Ivo Sanader horvát és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök Zágrábban találkozott egymással alig néhány órával azután, hogy Brüsszelben az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei mindkét ország vonatkozásában zöld jelzést adtak a csatlakozási tárgyalások folytatásához.

Mindazonáltal Zágráb és Ankara közül az előbbinek tűnnek jóval kecsegtetőbbnek az esélyei, s erre utal az is, hogy a kormányfői találkozón évszámot csak a horvát kormányfő említett. Ivo Sanader annak a remények adott hangot, hogy országával a csatlakozási tárgyalások 2008 végéig lezárulhatnak. Korábban már ismertté vált: Horvátország azt reméli, hogy 2009-ben csatlakozhat az unióhoz, amit egyes megfigyelők túlságosan merész várakozásnak minősítenek.

Azt azonban a horvát miniszterelnök hozzáfűzte: Zágráb tényleges csatlakozását jelentős mértékben befolyásolhatja, hogy az EU-nak lesz-e addigra alkotmánya. Az Ankara irányában tett zágrábi uniós gesztusért cserébe a török kormányfő azt hangoztatta: Törökország támogatni kívánja Horvátország NATO-csatlakozási ambícióit. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.