Az Economist Intelligence Unit forintválságot jövendöl

Magyarország kilátásait terhelik a legnagyobb kockázatok az európai átalakuló térségben, áll a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) legújabb előrejelzésében, amely szerint a külső deficit nyomása alatt a forint összeomlása sem kizárt.

A világ legnagyobb, nem befektetői jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége - a The Economist folyóiratot gondozó kiadó társintézménye - az átfogó prognózisban azt jósolja, hogy 2006-2007-ben a magyar gazdaság éves átlagban 4,4 százalékkal növekszik. Ennek fő hajtóereje azonban a választási évre jellemző költekezés és adócsökkentés lesz, és ez, valamint a nyugat-európai piacok élénkülésének lassúsága növelni fogja a külső egyensúlyhiányt, különösen az idén.

A jelentés szerint a választásokon győztes MSZP jelezte ugyan, hogy lépéseket tesz a költségvetési hiány növekedésének megfékezésére, a választások előtti magas költekezés miatt azonban valószínűtlen az idei deficitcél teljesítése, és az EIU változatlanul 8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár 2006-ra, áll az előrejelzésben.

Az EIU szerint az új kormánynak "legalább a költségvetési hiány kezelésére" lépéseket kell tennie a befektetők megnyugtatása érdekében. A devizaalapú hitelek adják a pénzügyi szektoron kívüli magyar vállalatok teljes hitelfelvételének csaknem a felét, és a háztartások hosszú távú kölcsönzéseinek több mint a felét, áll az elemzésben. Ez kevesebb aggály forrása lenne, ha Magyarország jó ütemben haladna az euró meghonosítása felé, a "múltbeli és a jelenlegi kormányok azonban kevés hajlandóságot mutattak a költségvetési önmérsékletre", és valószínűtlen, hogy Magyarország a következő évtized eleje előtt csatlakozni tud az euróövezethez, írták az EIU londoni elemzői.

A jelentés szerint mivel a folyómérleg-hiány is a GDP 7-8 százaléka körül lesz a következő két évben, a forint "minden bizonnyal" tovább gyengül az idén, és "egészen elképzelhető, hogy össze is omlik (...) pénzügyi válságot teremtve".

A londoni elemző ház éppen egy hete, a Magyarországról külön kiadott havi országjelentésben is azt írta: az idén, ESA-95-ös szabvánnyal számolva, 8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár, és előrejelzése szerint a deficit 2007-ben is 5 százalék felett lesz.

Abban a jelentésben ugyanakkor nem szerepelt utalás a forint esetleges "összeomlására", és a kedden kiadott újabb, globális elemzés Magyarországgal foglalkozó fejezete sem részletezi, hogy e kifejezés alatt a ház pontosan milyen mértékű árfolyamgyengülést ért. A keddi EIU-jelentés szerint ugyanakkor a térségi országok közül Magyarország néz szembe a legsúlyosabb, lefelé ható kockázatokkal.

A londoni elemző cég előrejelzése szerint a világgazdaság egésze az idén "rendkívül robusztus" ütemben, 4,9 százalékkal fog növekedni, ugyanannyival, mint tavaly, és a 2010-ig terjedő időszakban is 4,5 százalékos lesz az éves átlagos növekedés, "markánsan jobb", mint az elmúlt 20 év átlaga.

Az EIU az erőteljes első negyedévi adatok alapján a korábbi 2,8 százalékról 3,1 százalékra emelte az amerikai gazdaság idei növekedésére szóló jóslatát. Megjegyzi ugyanakkor, hogy a dollár változatlanul sebezhető a hatalmas folyómérleg hiánya miatt. Az EIU szerint az amerikai gazdaságnak csak az idén több mint 900 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége, olyan befektetők részéről, akiknek kezében máris jelentős mennyiségű dolláradósság van. Mivel azonban az amerikai szövetségi kamat valószínűleg a tetőzés közelében jár, és az euróövezeti, valamint a japán jegybank éppen most kezd monetáris szigorításba, a külső finanszírozás kamatkörnyezete most kevésbé kedvező, mint eddig, áll az elemzésben.

Az EIU ezért a dollár 2006. végi euróárfolyamára adott előrejelzését az eddigi 1,32 dollár/euróról 1,37 dollár/euróra gyengítette.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő éppen egy hete kiadott londoni elemzésében írta, hogy csak a brit portfólióbefektetők amerikai kincstárjegy állományának rendkívüli emelkedése akadályozta meg az elmúlt szűk egy évben a nem rezidens tulajdonban lévő amerikai szuverén adósság értékének nettó csökkenését. A Moody's adatai szerint tavaly júniustól idén március végéig "hihetetlen" mértékben, 205 százalékkal, 59 milliárd dollárról 180 milliárd dollárra nőtt a brit adósságportfóliókban lévő amerikai kincstárjegy állomány, miközben a legnagyobb külföldi birtokosok, a japán befektetők, a vizsgált időszakban nettó 4 százalékkal, 667 milliárd dollárról 640 milliárd dollárra építették le állományukat.

Az EIU keddi jelentése a komoly világgazdasági kockázatok között említi az iráni válságot. A londoni elemző ház szakértői az előrejelzésben 35 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy az iráni atomprogram feletti vita amerikai - vagy kisebb eséllyel izraeli - katonai akcióba torkollik. Erre az esetre az EIU - legalábbis rövid távra - 100 dolláros hordónkénti olajárat jósol a keddi jelentésben, és az eddigi 60 dollárról meredeken, 70 dollár körüli szintre emelte az irányadó Brent olajfélére adott idei átlagos árelőjelzését.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.