Újraépítkeznek a Zöld Demokraták

Több évig tartó szívós munkával készült a 2006-os választásokra a Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ). Egészen ez év elejéig bízhattak abban, hogy erősödhetnek az országgyűlési választásokon mivel a főváros határain túllépve megfelelő szervezettséget értek el az ország több megyéjében, sikerült felépíteniük egy hatékony stábot az országos központban, és különböző környezetvédelmi ügyekben – a Duna jövőjével kapcsolatos kérdésekben, a Margitsziget fejlesztésével kapcsolatos alkukban, a dunaújvárosi gázmotoros erőmű elleni tiltakozás szervezésében és nem utolsó sorban a Kánya-hegyen épült katonai létesítmény elleni tiltakozás felkarolásával – szívósan építették a parlamenti választási sikerhez szükséges hálózatukat. 2005 végén, a kampányra készülve irodát nyitottak a XIII. kerületben a Váci úton. Növelte esélyeiket, hogy a hazai zöld mozgalom más irányzataihoz viszonyítva stabil nemzetközi háttérrel is rendelkeztek: folyamatosan számíthattak az Európai Zöldpárt szervezeti és időnként a nyugat-európai zöld alapítványok anyagi segítségére is.

Pártszakadás a kampány küszöbén

Meglepetést keltett ezek után, hogy éppen pár nappal a választási kampány hivatalos kezdete, 2006. január 19-e után a Zöld Demokraták Szövetsége kettészakadt. A pártból kiváló csoportok Ács László vállalkozó vezetésével Zöldek Pártja néven indultak el a választásokon. Hozzájuk csatlakozott a ZDSZ több helyi szervezete, például Csongrád megye nagyobb része. A Zöldek Pártja képviselői néhány helyen el is tudtak indulni a választásokon, de országos listát nem tudtak állítani. Ács László elegendő számú ajánlószelvényt szerzett a fővárosban (a VIII. kerületben). A ZDSZ korábbi ügyvivője, Erdei Csaba Pápán gyűjtötte össze a kopogtatócédulákat, míg a korábbi fővárosi stábból Hajnal Károly Heves megyében vette az első akadályt. Legerősebb, és mint később bebizonyosodott, viszonylag legsikeresebb jelöltjük Molnár Gyula (Csongrád megye) volt. A Zöldek Pártjának egyik képviselőjelöltje viszont bekerült az országos sajtóba is azzal a negatív hírrel, hogy esetében az ajánlószelvények gyűjtése során visszaélést tapasztalt a választási bizottság.

A Zöld Demokraták Szövetsége ugyanakkor, amelyet továbbra is Droppa György vezet, a kampány elején elszenvedett szervezeti veszteségek ellenére jogfolytonosan az Európai Zöldpárt tagszervezeteként próbálta átugrani a parlamenti küszöböt. Saját értékelésük szerint erre szervezettségük alapján leginkább egyes fővárosi körzetekben, Győr-Moson-Soporonban és Baranyában láttak esélyt, de végül csak Baranya megye egyik körzetében sikerült jelöltjüknek összegyűjteni a megfelelő számú ajánlószelvényt.

A választások eredménye ismert: sok más kis párt jelöltjeihez hasonlóan a Zöld Demokraták Szövetsége és a Zöldek Pártja jelöltjei sem értek el számottevő eredményt az április 9-i első fordulóban. Természetesen az állami támogatáshoz szükséges 1 százalékos listás támogatást sem tudták megközelíteni.

Kezdeményezik a választási törvény átalakítását?

Egy pár napja tartott konferencián a 2006-os választásokon szintén sikertelen Élőlánc Magyarországért mozgalom a választási rendszer átalakítását tűzte célul. „Reformra szorul a magyar választási rendszer, átláthatóbb párt- és kampányfinanszírozásra, áttekinthetőbb jelöltállítási folyamatra és a választási csalások erősebb szankcionálására lenne szükség - hangsúlyozták az Élőlánc Magyarországért konferenciáján részt vett szakemberek.

A NOL információi szerint a Zöld Demokraták Szövetsége is azt fontolgatja, hogy kezdeményezik mindazon erők összefogását, amelyek szerint elengedhetetlen a magyar választási rendszer alapvető átalakítása, mivel „ a jelen megújulásra képtelen politikai rendszerben a választók egyre nagyobb hányada fordul el a parlamenti demokráciától és a politikai pártoktól”.

Olyan törvényre lenne szükség szerintük, mely „nem teszi lehetővé a politikai bebetonozást, teret enged a választói akaratnak, az alulról jövő kezdeményezéseknek, nem fél a kisebbségektől, és nem teszi lehetővé azt, hogy a választásokon a kopogtatócédula gyűjtésre, kampányra költött pénz mennyiségének döntő hatása legyen az eredményre.”

EP-választás?

„Egy zöld párt leginkább az európai parlamenti választásokon szerepelhet sikerrel, mivel ott kevésbé dominálnak a belpolitikai ellentétek, így nem működik a „hasznos szavazat” hatása” – írta a Politikatudományi Szemle 2006. évi 1. számában megjelent tanulmányában (Lehet más a pártrendszer? Az ökopolitka pártosodása előtt álló akadályok Magyarországon) Hajdu Gábor és Szegedi Gábor. – „Nem véletlen, hogy az EP-választásokon az európai zöld pártok jellemzően jobb eredményeket érnek el, mint a nemzeti választásokon. Példaként elómlíthető a brit Green Party 1989-es szereplése vagy az 1999-es belga választás, ahol két zöld párt (flamand és vallon) együttes eredménye 34,7 százalék volt, de általános jelenség, hogy a zöld pártok pártok 10 százalék feletti szavazatarányt érnek el” – írták.

A Zöld Demokraták Szövetsége az Európai Zöldpárt támogatásával már a 2004-es EP-választáson is próbálkozott, de akkor nem sikerült összegyűjteni az összesen 20000 ajánlószelvényt. Várható, hogy a következő európai választáson több zöld formáció is megpróbálkozik.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.