A magyar radioaktív hulladék kezelése biztonságos

A magyar kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok kezelésének gyakorlata megfelel az erről szóló nemzetközi egyezményben megfogalmazott biztonsági követelményeknek - állapította meg a nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezlete Bécsben, amiről az  Országos Atomenergia Hivatal tájékoztatott.

A közlemény szerint a felülvizsgálati értekezlet - a benyújtott jelentés, az elhangzott előadások és a kérdésekre adott válaszok alapján - követendő példaként említette a magyar létesítmények környezetében élő lakossággal való együttműködést.

Kiemelték a Püspökszilágyiban található Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló biztonságnövelő programját, a Bátaapátiban létesítendő kis és közepes aktivitású radioaktív hulladéktárolóhoz adott egyértelmű lakossági támogatást és az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulását.

Az OAH tájékoztatása szerint szerdán fejeződik be Bécsben a kiégett fűtőelemek és a radioaktív hulladékok biztonságos kezeléséről létrejött nemzetközi egyezmény második felülvizsgálati értekezlete, amelyen a résztvevő 41 ország megvitatta az egyezményben vállalt kötelezettségek teljesítését. Az érintett hazai intézmények bevonásával az OAH által összeállított magyar nemzeti jelentést a kormány jóváhagyásával nyújtották be a felülvizsgálati értekezlet számára. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.