Old Shatterhand a Múzeumkertben

A Természettudomány Múzeum kopottas barna medvéje a jelek szerint már nem bírja a gyűrést: a tizenegyedik Múzeumi Majálist immár nélküle rendezték meg a Nemzeti Múzeum kertjében. De a hétvégén lezajlott kétnapos rendezvény közönségének azért nem volt oka a panaszra.

Tiszteletbeli öntőmesterré avatták az Öntödei Múzeum sátrában, frissen sült pereccel kínálták a komáromi Sütőipari Emléktár pékjei, a győri Xántus János Múzeum tárlójában pedig megnézhette Old Shatterhand eredeti Henry-karabélyát. Ami nem tréfa: Karl May - tudták? - alighanem a mi Xántus Jánosunkról mintázta a zöldfülű vadnyugatjáró alakját, a nevével díszített Henry-karabély pedig Gödöllőn került elő, ahol a család 1919-ben a románok elől menekült.

Az olykor nekieredő eső ellenére imponáló tömeg lepte el idén is a Múzeumkertet. A csaknem száz kivonuló múzeum és a nagyszínpad zenés-táncos forgataga immár hagyománynak számított, de a rendező Nemzeti Múzeum közművelői újítottak is. Az épület déli udvarában gyerekszínpadot állítottak fel, és külön programokat készítettek elő a tizenéves fiataloknak.

A majális különleges eseménye volt ugyanakkor az a tárlat, amelyet szombaton nyitott meg a Széchényi-terem előterében Magyar Bálint oktatási miniszter és Benedek András, a kulturális tárca államtitkára. A két - az utóbbi évtizedekben hol összevont, hol szétválasztott - minisztérium dolgozószobáiból összegyűjtöttek mintegy negyven, igen kvalitásos festményt. Rippl-Rónai József, Bernáth Aurél, Egry József, Kokas Ignác, Mednyánszky László és mások műveit most felajánlották a Magyar Nemzeti Galériának. Az elégedettnek tűnő új "kezelő", Bereczky Lóránt mindazonáltal nem mulasztotta el megjegyezni: ha
a minisztériumok valamely képre igényt tartanak, természetesen semmi akadálya, hogy visszakapják őket - megőrzésre.

Ebben az évben tizedik alkalommal adták át Az Év múzeuma díjakat. A "nagy" gyűjtemények kategóriájában a debreceni Déri Múzeum győzött, a kisebb, tematikus gyűjtemények között a makói József Attila Múzeum, míg a kiállítóhelyek sorában az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nyerte el az első díjat. Lapunk úgy értesült: mivel ez a fajta felosztás egyre több csalódáshoz, vitához vezet, a díjalapító Pulszky Társaság fontolóra veszi az alapszabály módosítását.

A majálison ezúttal a múzeumi terület egyik legfontosabb mecénása, a Nemzeti Kulturális Alap is megjelent. Az általuk első ízben megrendezett "kávéházi" összejövetelén Harsányi László elnök elmondta: keresik annak lehetőségét, hogy egy-egy több éven át tartó múzeumi projektet - például egy nagyobb szabású kiállítást - hosszabb távon is tudjanak segíteni. E pillanatban ugyanis a terület finanszírozása nem nyújt garanciát a programok nyugodt végigvitelére.

Ez volt a tizenegyedik Múzeumi Majális
Ez volt a tizenegyedik Múzeumi Majális
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.