Drót nélküli kisokos

Ezúttal nem valamiféle infrás távirányítóról van szó, hanem arról az irányzatról, hogy a magukra valamit is adó települések ingyenes, rádióhullámú internet-hozzáférést biztosítanak területük egy részén vagy egészén.

Ezt abból is finanszírozzák, hogy az ingyenes kapcsolaton keresztül reklámokat juttatnak el a felhasználókhoz. Így válik az infrastrukturális lehetőség a kerületi önkormányzatok által terjesztett informatív füzet, a "kisokos" rokonává.

A lehetőség nagyon vonzó: az ember csak leül bárhol a lefedett területen (mondjuk egy belvárosi parkban), és ugyanúgy kapcsolódik a hálózathoz, és internetezik, mint eddig az irodai asztalánál. Ebbe beleértendő az IP-telefon (Skype, MSN, AIM) használata, tehát a beszéd- és akár a videokapcsolat is mobillá, mindenütt elérhetővé válik. Ezért tartják a kommunális wifiszolgáltatást a mobiltelefon versenytársának, és ezért nem örülnek neki a mobilszolgáltatók, akik ugyebár milliárdokat áldoztak a hálózat kiépítésére, majd később a 3G- (UMTS-) sávszélesítésre - és most itt egy, a felhasználó számára ingyenes és még a legrosszabb esetben is nagyságrenddel olcsóbb alternatíva.

Naponta érkeznek jelentések a világ fejlettebb részeiről. San Franciscóban a Google nyerte meg az ingyenes wifihálózat létesítésére kiírt pályázatot. London, Washington, Tajpej, Melbourne - néhány világváros, amelynek egy elég nagy részén (üzleti negyedben, egyetemi campusokon, turistaközpontokban stb.) már működik a hálózat, és itt tényleg komoly versenytársa a wifi a mobiltelefonnak.

Ahhoz, hogy az egyes wifikapcsolat maximális, 30 méteres hatókörzeténél nagyobb területet lefedjünk, elméletileg ilyen sűrűn kellene az internethez csatoló elérési pontokat telepíteni - ez nyilvánvalóan túl költséges. Ehelyett a mobiltelefonhoz hasonló átjátszóállomás-hálózatot építenek ki. Az ilyen wifihálózatra azonban nincs olyan elterjedt szabvány, mint a végkészülékekre (noteszgépek, mobil- és okos telefonok wifikapcsolatára), ezért előfordulhat, hogy egy szállító sajátos megoldását választja egy önkormányzat, amely nem lesz összekapcsolható egy másik körzet más megoldásával. 2008-ra várható az IEEE 802.11s szabvány megjelenése a wifihálózatokról, de addig valószínűleg sok város nem akar várni. Van egy másik lehetőség, a WiMAX, a következő generációs, széles sávú wifi. Ennek hálózatos szabványa is megvan, viszont egyelőre nagyon kevés WiMAX-végkészülék van használatban. Szóval a helyzet nem könnyű, de a trend él, az önkormányzatok valódi politikai előnyt nyernek a wifihálózat létesítéséből.

Érvrendszerükben a vállalkozásélénkítő hatások és a biztonsági megfontolások (a gyermek online tevékenysége és annak helye legalább észlelhető) egyaránt szerepelnek. Egy friss, nemzetközi felmérés szerint (a Yahoo megbízásából), a wifihasználók 47 százaléka gyakran vásárol interneten, tehát a vásárlóhelyek is hozzájárulhatnak a hálózat létesítéséhez a nagyobb forgalom reményében.

Sok más technológiai trenddel ellentétben ez a mozgalom Magyarországon is észlelhető. Győr ismertségét számottevően növelte az a tény, hogy mindmáig ebben a városban lehet a legnagyobb területen, a teljes belvárosban ingyen wifizni és internetezni. Pécs is tett hasonló lépéseket, és Budapesttel kapcsolatban is voltak ilyen hírek - itt azonban a fizetős lobbi valószínűleg erősebbnek bizonyult.

A kommunális wifiszolgáltatás sok világvárosban válik a mobil, nagyságrendekkel olcsóbb alternatívájává
A kommunális wifiszolgáltatás sok világvárosban válik a mobil, nagyságrendekkel olcsóbb alternatívájává
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.