A Hyundai szerződésben is Csehországot választotta

Milan Urban cseh ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön Szöulban aláírta a dél-koreai Hyundai konszern csehországi autó-összeszerelő üzeméről szóló, márciusban véglegesített megállapodást. Az autógyár építése szeptemberben kezdődik.

A miniszter szöuli sajtóértekezletén cáfolta a Jonhap dél-koreai hírügynökség hét elején nyilvánosságra hozott értesülését, amely szerint az autógyár építése késni fog.

A Hyundai vezetése biztosított minket arról, hogy a munka szeptemberben elkezdődik - szögezte le Urban. A megállapodást eredetileg Csehországban kellett volna aláírni, de a Hyundai vezetői ellen indított rendőrségi vizsgálatok miatt az egymilliárd eurós beruházásról szóló szerződést végül is Szöulban írták alá. Az 1989-es rendszerváltás óta ez lesz a legnagyobb külföldi beruházás Csehországban.

Az autó-összeszerelő üzem az észak-morvaországi Nosovicében épül fel. Kezdetben ezer embernek ad munkát, később 3000-nek. A cseh kormány eddig 20 millió eurót ruházott be az észak-morvaországi Nosovicében épülő autógyár számára létesített ipari parkba.

A Hyundainak ez lesz az első közvetlen gyártótelepe az EU-ban (nem számítva a hozzá tartozó Kia autógyár szlovákiai üzemépítését). Az egymilliárd eurós befektetéssel évi 300 ezer autót gyártó telep létesül, és az ottani, háromezer új álláson kívül további 10 ezer munkahely jöhet létre a beszállítóknál, mondta korábban Kim In Seo, a Hyundai alelnöke.

A cseh kormány 180,8 millió eurós közvetlen állami támogatásban részesíti a Hyundait, és további 42 millió eurós adókedvezményt juttathat neki. Még több adókedvezményt helyeztek kilátásba, ha a befektetés mérete meghaladja az egymilliárd eurót. A megállapodás része az is, hogy a cseh kormány finanszírozza a 2010-re elkészülő négysávos autópályát, amely Nosovicét a szlovákiai Zsolnával (Zilina) köti össze. Zsolnán a Kia - a Hyundai leányvállalata - épít összeszerelő üzemet, így e két telep együttesen évi 600 ezer autót bocsát majd ki 2008-tól.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.