Tudsz-e segítséget kérni?

A veresegyházi Mézesvölgyi Általános Iskolában speciális órára készülnek a harmadikosok. Kis duruzsolás, majd mindenki rutinosan a videóra szegezi tekintetét. - Mielőtt megnéznénk a film következő részét, foglaljuk össze, hogy miről volt szólt az előző foglalkozáson - mondja indításként Puskás Gyöngyi, a helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat munkatársa. Kezek emelkednek a magasba, néhányan majd kiesnek a padból.

A gyerekek korának megfelelõen oktatják a kényes témákat
A gyerekek korának megfelelõen oktatják a kényes témákat

- Az érintések fajtáiról volt szó - mondja egy nagyhangú szőke fiúcska. - Vegyük sorra, hogy milyen érintések vannak - buzdítja a gyerekeket Gyöngyi. - Simogatás, ölelés, ezeket nagyon szeretjük - mondja egy copfos kislány, majd mosolyogva hozzáteszi: a kiscica simogatása, az nagyon jó.

- És melyek azok az érintések, amelyeket nem szeretünk? - veszi át a szót Puskás Gyöngyi. - Rugdosás, hátba ütés, ilyenek, amik fájnak - mondja szemöldökét ráncolva egy kisfiú. - Mit kell tenni ilyenkor? - hangzik Gyöngyi következő kérdése, és egy visszahúzódó kislány felé fordul. - Szólni kell, hogy nem esik jól, és ezt ne csinálja. Gyöngyi summáz: Mindig szólni kell tehát, ha fáj valami, vagy nem esik jól valakinek az érintése.

A Ne Bánts Világ Alapítvány hat és tizennégy év közötti gyerekek körében tart szexuális abúzus elleni prevenciós foglalkozásokat a veresegyházi családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal együtt. A program a belga Érintések című filmre épül, amelynek használati jogát két évvel ezelőtt kapta meg az alapítvány. A programot először az 1300 fős veresegyházi általános iskolában indították el. Tavaly óta 200 gyerek vett részt a foglalkozásokon. - Először a tanári karnak mutattuk be a filmet, majd szülői értekezlet keretében a gyerekek szüleinek is - mondja Puskás Gyöngyi.

A háromrészes film tízperces blokkokból áll, amelyek mindig a gyerekek korának megfelelően dolgozzák fel a témát gyermekszereplők segítségével. Az első részben a különböző testi kontaktusokról van szó: olyanokról, amelyeket szeretünk és olyanokról, amelyek kényelmetlenek, fájdalmat okoznak. - Fontos, hogy a gyerekek kifejezésre tudják juttatni érzéseiket, és megtanuljanak nemet mondani a számukra kellemetlen érintésekre, kontaktusokra - mondja Farkas Lászlóné Edit, a Ne Bánts Világ Alapítvány munkatársa. A filmben a feldolgozott, de életközeli jelenetek látványán túl, könnyen megjegyezhető, praktikus szabályokat is megtanulnak a gyerekek, hogy rutinosan tudják elhárítani és kezelni az ilyen helyzeteket.

A film első részének átismétlése után a következő blokkot nézi meg az osztály. Ebben a részben az ismeretlen felnőttek által elkövetett zaklatásról van szó. Az osztály feszült figyelemmel tapad a képernyőre. A kisfilm megnézése után a szakemberek irányításával veszik át a látottakat.

- Egy férfi a villamoson ülő kislány mellé ül. Elkezd beszélgetni vele, dicséri a ruháját. Végül megsimogatja a kislány lábát, felül - foglalja össze a történetet egy leányka. - Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? - A kislány üljön el a bácsi mellől vagy szálljon le a villamosról - harsogja egy kisfiú. - Szóljon egy felnőttnek, vagy kiabáljon - teszi hozzá egy másik. - Az jó ötlet, hogy kiabáljon, azt mindenki meghallja - kapcsolódik be Gyöngyi. - Ki a leghallgatagabb az osztályban? - A kezek egy irányba mutatnak. - Mondd hangosan, hogy hagyja abba! - adja a kislány szájába Gyöngyi. - Hagyja abba! - harsogja az osztály egyre hangosabban. Végül a kislány is kimondja.

A foglalkozások egyik vezetője, Edit szerint a gyerekek megtanulhatják az órák során, hogyan viselkedjenek egy idegen közeledésére, és hogyan hárítsák el a számukra veszélyes helyzeteket. A védekezés hatékony módja ugyanis az, ha a gyerekeket időben felvértezzük bizonyos képességekkel és fogalmakkal, amelyek segítségével megelőzhető áldozattá válásuk.

A következő jelenetet is megbeszéli az osztály. Egy férfi leszólít egy kisfiút, aki éppen egy számítógépesjátékbolt kirakatát bűvöli. Szóba elegyednek. - Megvan neked a legújabb autós játék? - Sajnos nincs, pedig már nagyon vágyom rá - feleli a kisfiú. - Hát nekem megvan, és szívesen kölcsön is adnám neked, gyere fel hozzám - mondja a férfi.

- Mit akart a bácsi ettől a kisfiútól? - kérdezi Edit az osztálytól. - Fel akarta vinni a lakásába, és valami rosszat csinálni - mondja egy barna fiú. - Ott aztán nem tud majd segítséget kérni senkitől - teszi hozzá a mellette ülő kislány. Három, kézzel írt kis táblát emelnek a magasba az előadók. A gyerekek hangosan felolvassák: "Van-e kedved hozzá?" "A szüleid tudják-e, hogy hova mész?" "Tudsz-e segítséget kérni?" - A filmben szereplő kisfiú mit válaszolna ezekre a kérdésekre? A három kérdésből kettőre nemmel válaszolna, ugye? - kérdezi Edit néni. - Ne menjen el a bácsival - vágja rá határozottan az első sorból egy kislány.

- Ezt a három kérdést tehát mindig tegyétek fel magatoknak, ha egy ismeretlen néni vagy bácsi el akar hívni titeket valahova! - szól az intelem. Több hasonló jelenetet is eljátszik a két tanárnő, ahol a gyerekeket arra kérik, hogy adjanak tanácsot Gyöngyikének. A gyerekek már gyakorlottan teszik fel a három bűvös kérdést, és adják meg rá a választ. A bevésődés tehát sikeres.

Jövőre, immár negyedikesként, a film harmadik részét nézi meg az osztály, amelyben ismert személy vagy családtag által elkövetett zaklatás, bántalmazás témáját járják majd körül.

- Nagyon aktívak a gyerekek a foglalkozásokon, és rengeteg a hozzászólás - foglalja össze tapasztalatait Gyöngyi. - Fantasztikus, hogy mennyire megnyílnak, így az esetleges élményeiket is megosztják egymással az órán. Az egyik osztályban például több gyerek is elmondta, hogy a helyi uszodában van egy mutogatós bácsi, aki a medencében meztelenkedik, és fogdosni próbálja őket. A férfit a gyerekek bejelentései nyomán lefülelték.

- Ki tudja fejből a mami számát? - A gyerekeknek csupán fele teszi fel a kezét. - Nagyon fontos, hogy legalább négy-öt családtag vagy ismerős felnőtt számát tudjátok fejből, ha esetleg szükség lenne rá! - mondja szigorúan Edit néni. - A következő alkalommal kikérdezem!

A bevésõdés sikeres
A bevésõdés sikeres
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.