Nem verekedtek, csak játszottak?

A lezárult vizsgálatok szerint nem bizonyítható, hogy osztálytársai brutálisan bántalmaztak volna egy 12 éves fiút márciusban a debreceni Bocskai István Általános Iskolában. Ezt Halász D. János debreceni alpolgármester és Kátai Károly, az intézmény igazgatója jelentette be tegnap.

Az ügy előzménye: egy mobiltelefon kamerája rögzítette, amint az óraközi szünetben a hatodikos T. Jánost verik az osztálytársai. A felvételt később az osztályban terjesztették, s a botrány kirobbanása után több televízióban is leadták. A gyermek szülei feljelentést tettek, majd a kisfiút egy másik általános iskolába íratták át. A lezárult vizsgálatokról Halász D. János azt mondta: a tanúvallomások és a videofelvétel alapján nem bizonyítható, hogy a diákot valóban brutálisan megverték - a gyerekek csak játszottak. Hozzátette: az igazságügyi szakértő a felvétel megtekintése után azt állapította meg, hogy "imitált megtaposások és rúgások" érték a gyermeket. Megjegyzésünkre, hogy a bántalmazott fiú szerint őt valóban megverték, az alpolgármester azt válaszolta: nincs joga hozzá, hogy kétségbe vonja a szakértői vélemények igazságtartalmát. Kérdésünkre, miért az iskola kérte föl és fizette az igazságügyi szakértőt, s miért nem független szakembert alkalmaztak, Halász D. János azt válaszolta: a törvény szerint csak a vizsgálatot folytató intézmény vehet igénybe szakértőt. Kátai Károly igazgató azt mondta: a játékban részt vevő gyermekek fegyelmi büntetést nem kaptak, más jellegű figyelmeztetésben részesültek.

Törökné Simon Gizella, a bántalmazott fiú édesanyja azt mondta: a fiát valóban megverték, de nem fellebbez, mert a gyermeket nem akarja kitenni újabb eljárásnak. Juhászné Kiss Katalintól, a debreceni rendőrkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk: az ügyben csoportos garázdaság miatt továbbra is nyomozás folyik. Kérdés, hogy ez ugyanarra a megállapításra jut-e, mint az iskolai vizsgálat. Erről Halász D. János alpolgármester azt mondta: ha a rendőrség más eredményre jut, akkor baj van.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.