Chávez elnök is támogatja a bolíviai államosítást

A bolíviai földgáz két fő vásárlója, Brazília és Argentína elismerte Evo Morales kormányának jogát a gázlelőhelyek államosítására.

A Hugo Chávez venezuelai elnök részvételével csütörtökön az argentin Puerto Iguazuban tartott négyes államfői találkozón enyhült a feszültség, amelyet Bolívia május elsejei államosítási döntése váltott ki. Evo Morales ígéretet tett a gázszállítások folyamatosságára, és arra, hogy Bolívia "demokratikus formában" újratárgyalja az exportárakat, illetve a gázkitermelésben való külföldi részvételt az érintett országokkal.

Venezuela után Bolívia rendelkezik a dél-amerikai térségben a legjelentősebb szén-hidrogén-tartalékokkal. Naponta 26 millió köbméter gázt exportál Brazíliába. A négyes elnöki megállapodás előtt a Petrobras brazil állami olajtársaság bejelentette: leállítja a bolíviai földgázszektorba fektetett beruházásait. Most azt is közölték, hogy Bolívia csatlakozik a Dél-Amerikát behálózó földgázvezeték tervéhez. Chávez két hete állapodott meg elviekben Néstor Kirchner argentin és Lula da Silva brazil elnökkel a 9000 kilométeres csővezeték építéséről. Chávez az elnöki találkozó után az amerikai "imperialista" szándékokra mért csapásként értékelte, hogy a kontinens három nagy gazdasága felsorakozott Bolívia döntése mögött. A venezuelai vezető külön támogatást is ígért: a Petroleos de Venezuela olajtársaság gázkitermelő üzemet létesít Bolíviában.

Evo Morales a gázlelőhelyek államosítását megelőzően Havannában járt, ahol Fidel Castróval és Chávezzel együttműködési megállapodást írtak alá. A Havanna-Caracas-La Paz tengely - Argentína és Brazília egyetértésével - ellenzi a Bush-kormánynak az amerikai földrészt átfogó szabadkereskedelmi övezet tervét, és latin-amerikai összefogást szorgalmaz.

Cselédlányból igazságügy-miniszter

Casimira Rodriguez 13 éves korában hagyta el szülőfaluját, és ment munkát keresni Cochabambába. Háztartási alkalmazottnak fogadták fel: tizennégy fős családra takarított, mosott, főzött két éven át - fizetség nélkül. A kecsua bennszülött lány utóbb bíróságnál próbált igazságot kapni, ám húsz éven át hiába. Most talán eljön a kárpótlás ideje, hiszen Casimira Rodriguez lett januártól Bolívia új igazságügy-minisztere. A 40. életévéhez közeledő Rodriguez az egyik alapítója, majd elnöke lett a háztartási alkalmazottak latin-amerikai szakszervezetének is. Harcának első sikere, hogy 2002-ben Bolíviában törvényben szabályozták a 135 ezer háztartási alkalmazott munkafeltételeit. A harmincezer ügyvédet tömörítő bolíviai jogászszövetség azonban kezdettől kifogásolja miniszteri kinevezését - arra hivatkozva, hogy nincs jogi végzettsége, tapasztalata. (O. L. Gy.)

Lula da Silva brazil, Chávez venezuelai és Morales bolíviai elnök az argentínai találkozón
Lula da Silva brazil, Chávez venezuelai és Morales bolíviai elnök az argentínai találkozón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.