Megalakult a Fidesz-KDNP frakciószövetség

A Magyar Szolidaritás Szövetsége néven megalakult a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószövetsége, amelynek elnöke Orbán Viktor, társelnöke pedig Semjén Zsolt - jelentette be a két pártelnök csütörtökön, a Fidesz alakuló frakcióülését követő sajtótájékoztatón.

Hétfőn megalakul a Fidesz és a KDNP önálló képviselőcsoportja, s mindkettő megválasztja saját frakcióvezetőjét. A két frakcióvezető személyére Orbán Viktor és Semjén Zsolt közös előterjesztést tesz.

A Fidesz elnöke elmondta: vasárnap este "közös vacsora keretében" egyeztetnek Semjén Zsolttal a jelöltekről. Orbán Viktor kérdésre válaszolva annyit elárult: négy emberrel tárgyalt, illetve tárgyal a frakcióvezetői posztról, de nem kívánta felfedni, hogy kikkel.

Orbán Viktor ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy sem ő maga, sem Áder János korábbi frakcióvezető nem vállalja a képviselőcsoport vezetését.

Kérdésre válaszolva elmondta: Áder János még jóval a választások előtt jelezte a frakciónak és az elnökségnek is, hogy bármi is lesz a választások eredménye, nem vállalja ismét a képviselőcsoport vezetését.

A Fidesz elnöke kifejtette azt is: nem tartja lehetségesnek, hogy ugyanaz a személy vezesse a pártot és a frakciót. "Akkor tudtam volna a frakcióvezetést vállalni, hogyha lemondok a szövetség elnöki tisztjéről" - tette hozzá, jelezve, hogy még egy évig, 2007 májusáig szól elnöki mandátuma, amennyiben a Fidesz május 20-i rendkívüli kongresszusa bizalmi szavazáson megerősíti posztján. Mint mondta, nem számol azzal a lehetőséggel, hogy megvonják a bizalmat tőle és az alelnököktől. "Előfordulhat, de nem tartom valószínűnek" - tette hozzá Orbán Viktor.

"Én vagyok a Fidesz elnöke és a most a frakciószövetség elnöke is, valamint az egész magyar jobboldal összetartásában, a nemzeti erőknek kormányképes állapotában tartásában azért rám hárulnak olyan munkák, amelyeket ma még más nem tud ellátni" - fogalmazott.

Semjén Zsolt arra a felvetésre, hogy ő maga vállalná-e a frakcióvezetői posztot is, azt mondta: ez hétfőn ki fog derülni.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy hétfőn Semjén Zsolttal aláírnak egy dokumentumot, amely a frakciószövetség legfontosabb működési elemeit, és egy politikai preambulumot tartalmaz. Ez kimondja, hogy a frakciószövetség alkotó ellenzékként vesz részt a parlament munkájában.

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke elmondta: elképzelése szerint a frakciószövetség legfelsőbb politikai vezetését jelentő testület a két frakcióvezetőből, valamint a frakciószövetségi elnökből és a társelnökből állna.

Mint mondta, javaslata szerint a frakciószövetség legfontosabb - nem politikai természetű, hanem szervezetirányítási - döntései, így például a hivatalvezetők kinevezése, a bizottsági helyek elosztása, a frakciószövetség elnökéhez és társelnökéhez tartozó jogosítványok lennének.

Elképzelése szerint a frakcióvezető irányítaná a "hadakat a parlament üléstermében", feladata lenne a frakció nyilvánosság előtti munkájának a szervezése, másrészt irányítaná az ehhez szükséges szakmai munkát, felelne a szakértői apparátusért, az értelmiségi holdudvarért.

Minden, ami ezen túl van, az tartozna a frakciószövetség elnökéhez és társelnökéhez - tette hozzá Orbán Viktor jelezve, hogy ezekben a működési kérdésekben hétfőn születik döntés.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: eddig 23-an jelezték, hogy a KDNP-frakcióban kívánnak dolgozni, de hétfőig még mindenkinek lehetősége van bejelenteni ilyetén szándékát. Semjén Zsolt ezt megerősítve úgy fogalmazott: a KDNP lesz a harmadik legnagyobb frakció az Országgyűlésben.

A KDNP elnöke úgy értékelte: a frakciószövetség biztosítja azt, hogy a "sajátos KDNP hangsúlyok" megjelenhessenek a parlamentben a hagyományos, keresztényszociális értékek védelme érdekében.

Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy a választások után még a közös frakció mellett érvelt, azt mondta: úgy érzi, megtalálta azt a formát, amely kielégíti a KDNP minden önállóságra vonatkozó igényét, és a szövetséget nem szétbontja, hanem tovább erősíti.

A pártelnök bejelentette: a jövőben havonta egyszer az európai parlamenti képviselők is részt vesznek a frakciószövetség ülésén.

Az MDF üdvözölte a döntést

A Magyar Demokrata Fórum üdvözli, hogy az újonnan megalakuló Országgyűlésben - ha egymástól eltérő módon is - több különálló, önálló frakció képviseli majd a jobboldali értékeket - reagált közleményben az MDF. A Kereszténydemokrata Néppárt döntése az önálló frakció megalakítása mellett az MDF-et igazolta. A választásokon a Fidesszel közös listán induló párt azon jogos igénye, hogy nézeteit saját, önálló képviselőcsoport jelenítse meg, újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz igen hosszú ideje téves logika alapján politizál - írják.

Véleményük szerint a Fidesz által képviselt „egy a tábor, egy a zászló” téves logikáján nyugvó politikára egy bizonyos határon túl már senki nem vevő.

A KDNP elnökségének határozata ismét visszaigazolta a Magyar Demokrata Fórum által már évek óta következetesen képviselt álláspontot: a jobboldali pártok mindenáron való bekebelezése nem járható út - mutat rá a párt közleménye.

A Fidesz-frakcióbanmarad a Magosz és a Kisgazda Polgári Egyesület

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Kisgazda Polgári Egyesület várhatóan nem ül át a KDNP-frakcióba a parlamentben - erről a két szervezet képviselője nyilatkozott csütörtökön.

Budai Gyula, a Magosz főtanácsadója az MTI érdeklődésére közölte: mind az öt képviselőjük marad a Fidesz-frakcióban.

Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke az MTI-nek azt mondta, ugyan hétfőn döntenek ebben az ügyben, de előreláthatólag mind a hét képviselőjük a Fidesz képviselőcsoportjában dolgozik majd.

(forrás: MTI)

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón
Orbán Viktor és Semjén Zsolt a sajtótájékoztatón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.