"Dél-koreai villanegyed" épül Pozsony mellett

Hetvenöt villából álló luxusnegyedet épít fel a szlovák kormány Pozsony közelében a dél-koreai Kia Zsolnán (Zilina) épülő autógyárának menedzserei számára. Az egymilliárd korona (1 korona=7 forint) költséget jócskán meghaladó "kisvárost" a gyár öt év múlva a létesítési költségek egyötödével alacsonyabb áron megvásárolja.

Jóllehet, a zsolnai autógyár 250 kilométernyire esik Pozsonytól, a Kia menedzserei mégis a fővárosban, pontosabban annak igen felkapott övezetében kívánnak lakni, de a számukra létesítendő légi hídnak köszönhetően reggelenként a kisrepülőikkel gyorsabban jutnak majd el zsolnai irodáikba, mint az ugyanott lakók a gépkocsijukkal, vagy a tömegközlekedési eszközökkel Pozsonyba. A luxusnegyed villái természetesen csak a legfelsőbb vezetéshez tartozó alig száz embert szolgálják, a több száz főnyi műszaki középgárda számára Zsolnán épülnek az igen jó, a hazai sztenderdet meghaladó lakások. Mindez persze csak töredéke annak a rengeteg és hatalmas pénzekben kifejezhető kedvezménycsomagnak, amit a szlovák kormány a gyár megtelepedése érdekében - sok ellenvélemény és nemtetszés kíséretében - áldozott.

Az már csak hab volt a tortán, hogy a még épülő autógyár szlovákiai alkalmazottait a koreai vezetés kötelező reggeli tornagyakorlatokra próbálta kényszeríteni, s amikor a szándék csendes ellenállásba ütközött, a kenyéradóik nem értették, miért nem hajlandók fejet hajtani  szokásaik előtt a helyi munkavállalók, akiknek az sem tetszik, hogy elkülönített, a gyárkaputól távolabb eső parkolóhelyek használatára jogosultak, mint a közelebbi parkolás kényelmében részesülő dél-koreaiak.

A Pozsonyhoz közeli luxusnegyed 75 villája sem egyforma. 67 épület középszintű menedzsereknek, hét a csúcsvezetésnek ad otthon, a legkényelmesebb pedig a cég elnökének rezidenciája lesz, de a negyedhez majd klub, négy teniszpálya és más sportlétesítmények is tartoznak majd. A helyszínt a majdani villalakók választották ki és októberben akarnak beköltözni. Noha addig már csak fél év van hátra, a község, Horvátgurab (Chorvátsky Grob) polgármestere - egy friss lapnyilatkozata szerint - hivatalosan még mit sem tud a villanegyeddel kapcsolatos tervekről. A kivitelező állami cég egyelőre még építkezési engedélyt sem kért, noha úgy tudja, az épületek műszaki terveivel már lázasan finiselnek, de a tíz hektáros építési telek megvásárlása egyelőre csak beruházó szándék.

Az egymilliárd 116 millió koronáért felépülő és fenntartandó villanegyedet a megállapodás szerint a dél-koreaiak öt év múltán mindössze 818 millióért vehetik majd meg, a telekárakat viszont a Kia fizeti ki, így végső soron a szlovák fél mindössze 231 millió koronával kap kevesebbet öt év múlva annál, mint amennyit most a negyed létesítésére fordít. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.