Kőbe zárt formák: vadmediterrán és pókháló

Úgy négy-öt évvel ezelőtt kezdett fejlődésnek indulni a hasított, illetve tört felületű kövek felhasználásának máig tartó növekedése. Az addig a piacon szinte egyeduralkodó ürömi bánya termékei mellett megjelentek a karmacsi, keszthelyi, eplényi hasított homok-, illetve mészkövek. A legjelentősebb volument mégis a főként Horvátországból származó import teszi ki. Mindenki tapasztalhatta, hogy az egész országban megszaporodott azon kereskedéseknek a száma, amelyek az olcsóbb hazai és import, nyers felületű köveket értékesítik.

Míg a magyar bányák termékeire a kiegyensúlyozott és (főképpen az évek során megszerzett tapasztalat miatt) ismert minőség a jellemző, az import esetében néha még az azonos bányákból származó kövek vásárlásakor is előfordulhat jelentős minőségi eltérés. Találkozhatunk a kőkereskedésekben nagy tapasztalatú kereskedőkkel is, de néhányan még olyan alapvető kérdéssel sincsenek tisztában, hogy az a kő, ami gond nélkül helytáll falburkolatként, az nem biztos, hogy alkalmas járdák, kocsibejárók burkolására.

Míg korábban a szabálytalan formájú (poligonális) hasított kőtermékek tették ki a kereslet nagy részét, mára növekedett a gyártók és kereskedők kínálatában a tovább feldolgozott, szabályosabb formájú kőburkolatok aránya.

A feldolgozás történhet fűrészeléssel vagy roppantással, aszerint, hogy egyenes, simább vagy durva, egyenetlen élekre, felületekre van szükség. A feldolgozás módja hatással van a késztermék árára is, mivel főképp a homokkövek vágása igen szerszámigényes. Ezért általában a tört, roppantott, hasított kövek az olcsóbbak.

Az ürömi bánya vezette be korábban a piacra a „mediterrán” nevet, amelyet azóta a többi gyártó és kereskedő is használ a tört felületével kifelé rakott kőburkolatra. Ez a fajta nagyjából egyenlő vastagságú kövekből összerakott burkolat őse volt a korábbi építészetben használt rendszertelen, rendezetlen struktúrában épített „cigányciklop”. Napjainkba inkább az egységesebb vastagságú kövekből egyenesebb (szabályos mediterrán) vagy egyenetlenebb sorvezetésű (vadmediterrán) burkolatokat készítenek.

A feldolgozott termékek másik csoportja, ahol valamilyen szabályos osztással, vágott vagy tört éllel az eredeti hasított felület kerül a felszínre. Az ilyen burkolat készülhet azonos sortávval vagy váltósorosan (például 8–15 centiméter között változó sortávolságú), tégla alakúra formált kövekből vagy olyanokból, amelyeknek csak két párhuzamos éle van. Ebből is látható, hogy a korábban szinte egyeduralkodó szabálytalan formájú kőből rakott (pókhálóciklop) felületekhez képest nagyobb eséllyel lehet az adott ház stílusához megfelelő kőburkolatot tervezni.

A kőburkolatok értékét természetes felületük és esztétikai értékük mellett időállóságuk jelenti. Ha már egyszer rászánja valaki magát arra, hogy a számára megfelelő követ kiválassza, megfelelő szakemberrel beépíttesse, akkor erre bevizsgált, minősített és tanúsított termékeket használjon. Magyarországon építőanyagot forgalomba hozni a 3/2003. (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet szerint csak megfelelőségi igazolással lehet. Az érvényes építőipari műszaki engedélyek, melyek a megfelelőségi nyilatkozat alapjául szolgálnak, az ÉMI Kht. honlapján megtekinthetők.

Az elmúlt évek divatja nyomán megszaporodtak Magyarországon az ilyen kerítések, burkolatok
Az elmúlt évek divatja nyomán megszaporodtak Magyarországon az ilyen kerítések, burkolatok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.