Bartók-emlékdíjak Londonban

A Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi porcelánmanufaktúra Rt. Bartók Béla-emlékdíjjal fejezi ki megbecsülését a magyar zenei élet, a mecénások és a zenei kultúra intézményei iránt. A londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója, Bogyay Katalin ajánlására ezt az elismerést a szigetországban Kőry Ágnes zenekutató, Kubinyi Anna textilművész valamint Peter Ash zeneszerző-karmester vehette át tegnap este Bartók Béla-díjat A kékszakállú herceg vára című operája koncertbemutatóján, melyen a London Schools Symphony Orchestra kíséretében, Peter Ash vezényletével Meláth Andreát és Kálmándi Mihályt hallhatta a közönség. Kőry Ágnes, Kubinyi Anna és Peter Ash mellett a londoni magyar intézet is részesült a kitüntetésben.

A londoni Magyar Kulturális Központ Bartók-évfordulóhoz kapcsolódó programjai közül Bogyay Katalin igazgató három fontos eseményt emelt ki a Magyar Művészetért Díj Kuratóriuma és a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. által felajánlott Bartók-emlékdíj kapcsán a közreműködők jelentős zenei tevékenysége miatt. Kőry Ágnes zenekutató, a Bartók Béla Zenei Központ London (BBCM) vezetője, Peter Ash zeneszerző-karmester, valamint Kubinyi Anna textilművész eddigi pályafutásuk során rengeteget tettek Bartók Béla életművének méltó ápolásáért és fenntartásáért. A kitüntetéseket Bogyay Katalin a Magyar Kulturális Központ igazgatója adta át.

Peter Ash zeneszező-karmester a világ legnagyobb szimfonikus zenekaraival dolgozott eddigi pályafutása során Los Angelestől Szentpéterváron át Berlinig. Zenei repertoárja a barokktól egészen a kortárs muzsikáig igen széleskörű. 2001-től a London Schools Symphony Orchestra vezetője, valamint a Roald Dahl Alapítvány zenei tanácsadója. A London Schools Symphony Orchestra olyan fiatal tehetséges zenészekből alakult, akiket a jövőben a világ legnagyobb zenekaraiban fedezhetünk majd fel.

Március 27-én, az intézetben Kőry Ágnes zenekutató izgalmas előadását hallhatta a közönség Bartók Béláról, melyet a zenekutató teltház előtt, nagy sikerrel tartott meg. A Magyarországon született Kőry Ágnes alapítója és elnöke a Bartók Béla Zenei Központnak Londonban (BBCM), ahol a diákok zenei tanulmányait ösztöndíjakkal is támogatják. A zenei központ átfogó és széleskörű ismeretet nyújt amatőröknek és gyermekeknek egyaránt, ám egyben felkarolja a professzionális és tehetséges fiatal muzsikusokat is. Az iskola támogatói között világhírű zenészek nevei is feltűnnek. Kőry Ágnes a Bartók Béla konzervatóriumban végzett Budapesten, majd a londoni Royar Academy of Music és a University of London hallgatójaként folytatta kutató munkáját. Máig tanít és előad, ám ugyanakkor folyamatos zenetörténeti kutatást végez. Doktori disszertációját Bartók és a népzene szoros kapcsolatárol írta, mellyel nagy megbecsülésre tett szert a University of London zenei tanszékén.

"Csak tiszta forrásból"

Az Inspired by Bartók programsorozathoz kapcsolódva nyílt meg április 4-én, Kubinyi Anna “Csak tiszta forrásból" című kiállítása. A textilművész hosszú évekig élt és alkotott Franciaországban, és eredeti technikával készült textilképei sokfelé megtalálhatóak a világban. A mostani kiállítás gyökereit Erdélyben, a székelykapukban, a tiszta népi motivumokban kell keresni. A Székelykaput először Glasgowban mutatta be az intézet a Magyar Magic keretében. A londoni magyar intézetben rendezett kiállítását május 1-jéig láthatta a közönség.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.