Képtelenség a vízautó?

Korszakalkotó magyar találmány a haza a nemzet jövőjéért - e hangzatos sorokkal népszerűsíti a Vízenergia Alapítvány a gróf Spanyol Zoltán által feltalált vízüzemű autót. A Műegyetem szakértői szerint ők - bár az alapítvány honlapján ez olvasható - nem támogatják az elképzelést, mivel ellenkezik a fizika alaptörvényeivel.

A Vízenergia Alapítvány szerint a találmány a hidrogént használja erőforrásként úgy, hogy plazmaállapotú víz juttatja a hidrogént az égéstérbe, ezzel a motor sokkal jobb hatásfokkal rendelkezik. A projekt alapja a víz nukleáris energiájának hasznosítása a robbanómotorok, kazánok, sugárhajtóművek, áramtermelő aggregátorok, szinkrongenerátorok üzemeltetésében. A jövőben a különböző járművek a vizet tankolják fel. A szabadalom "13 német szakintézmény és 27 ország véleményezése után" (?) 1993. március 3-án emelkedett jogerőre. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egyik intézete, a Miskolci Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem atomfizikus, plazmafizikus és motortechnológus tudósai is megvizsgálták az eljárást és támogatták azt.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerint az intézmény két docense által kiadott szakvéleményt megtévesztő módon használja fel a Vízenergia Alapítvány. Az egyetem nyomatékosan felhívja a figyelmet arra, hogy egy ilyen elven készített berendezés működőképességét igazoló szakvéleményt sem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, sem munkatársai nem adtak ki. Ezzel szemben a munkatársaik által készített szakvélemények rámutatnak a természettudományos képtelenségekre. Az egyik véleményező, Palkovics László professzor például kereken elutasítja a szabadalom hasznosítását, mivel az a fizika alapvető törvényeit hagyja figyelmen kívül.

Härtlein Károly, a műegyetem oktatója lapunknak elmondta: "gróf Spanyol Zoltán autójának a hajtóanyaga víz, és érdekes módon az égésterméke is víz. Rejtélyes módon, a hideg csapvíz meghajtja az autót, közben gőzzé válik. Valószínűleg, azután érthetjük meg ezt a folyamatot, ha majd sikerül a hajunknál fogva felemelni magunkat. Härtlein szerint, amit az állítólagos szabadalom állít, annak az ellenkezője sem igaz.

Gróf Spanyol Zoltán szerint hazafisága ellen irányul a műegyetem elhatárolódása. Az index.hu-nak írott levele szerint "Az egyetem nívóját jól érzékelteti a gyűlölettől csepegő internetes anyagsorozat. A szakmai 'bíráskodásuk', ami bűncselekmény, tulajdonképpen az én hazafiságom ellen irányul." (Ö. Z.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.