Az orosz katonaanyák szervezete idézést kapott

Bírósági idézést kapott az orosz Katonaanyák Bizottsága, miután azigazságügyi minisztérium a feloszlatását kezdeményezte - közölte azújoncvédő független emberjogi szervezet vezetője, Valentyina Melnyikovaszerdán az Eho Moszkvi rádióban.

Ugyanakkor a szaktárca bejegyzési felügyelete, amely fő szerepet játszik a nem kormányzati szervezetek (NGO) ellenőrzését drákói módon szigorító, két napja hatályba lépett törvény végrehajtásában, nyomban jelezte, hogy visszavonja keresetét, s így a május 18-ra kitűzött bírósági meghallgatásra nem kerül sor.

- A Katonaanyák Bizottsága ugyanis időközben benyújtotta jelentését az elmúlt években végzett tevékenységéről, pótolva mulasztását. Ezért csak figyelmeztetésben részesül, de feloszlatásáról már nincs szó - mondta Alekszej Zsafjarov regisztrációs illetékes az Interfaxnak. Melnyikova azonban nem vette készpénznek ígéretét.

A felügyelet kedden közölte, hogy közel ezer keresetet adott be jelentésmulasztó NGO-k ellen. A Moszkvai Emberjogi Kutatóközpont a múlt héten ugyancsak pótbeszámolót adott be, s elkerülte a bírói feloszlatást. Az Áttelepülők Szervezeteinek Fórumát viszont az alapítása óta eltelt tíz esztendővel akarja elszámoltatni a felügyelet, s ennek híján fenntartja feloszlatási keresetét - jelentette a Grani.ru hírportál.

Az új törvény elvileg a pénzmosás és a terrorizmus elhárítására irányozza elő az NGO-k tevékenységének és pénzügyeinek szigorú ellenőrzését. A Kreml bírálói szerint viszont a hatóságok az emberjogvédőket tanítják kesztyűbe dudálni a jogszabály segítségével. A Katonaanyák Bizottsága 17 év alatt több mint százezer embernek adott tanácsot a rettegett sorkatonai szolgálattal kapcsolatos konfliktusokban.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.