Bontják a Szentkirályi utca 4.-et

Még a húsvéti ünnepek előtt, múlt héten pénteken néhány munkás megkezdte a Szentkirályi utca 4. számú reformkori épület tetőzetének bontását, holott kétséges az engedély kiadásának jogszerűsége is. A főváros közigazgatási hivatala ugyanis egy olyan műemléki állásfoglalás alapján adott ki azonnal végrehajtható engedélyt, amely szakmailag is kifogásolható, és a bontás ellen tiltakozó szomszédok is fellebbeztek.

A házban működött Pest első gyermekkórháza, 1847-ben itt végezték a világ első altatásos műtétjét gyermeken. Már csak ezért is kuriózum ez az épület, de egyébként is szépen őrzi az építés korának stíluselemeit.

Félő, hogy az ünnepek csendje alatt állapotát visszafordíthatatlanná teszik. A Balusztrád Ingatlanfejlesztő Rt. és az önkormányzat közötti adásvételi előszerződés úgy szól, hogy a kontraktus akkor válik véglegessé, ha a régi épületet lebontották. Valószínűleg ezért a nagy igyekezet.

A Balusztrád PR-igazgatója, Erdélyi Ágnes elmondta: azonnal végrehajtható engedély alapján, jogszerűen kezdték meg a bontást. Egyelőre csak annyit végeznek, amennyivel nem zavarják a Szentkirályi utca forgalmát. Az épületet egyébként életveszélyessé nyilvánították, állította a PR-igazgató.

A bontás ellen tiltakozó szomszédok képviselője ez utóbbit kétségbe vonja, s ez nem is szerepelt a bontási engedély érvrendszerében.(Cs. L.)

Már az utolsó lakó is kiköltözött az épületbõl
Már az utolsó lakó is kiköltözött az épületbõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.