Másfél évtizede Mások

A társadalom kevésbé előítéletes, a melegek sokkal bátrabbak. Láner László, a Mások című folyóirat szerkesztője így foglalja össze, mi történt a rendszerváltás óta Magyarországon - a melegek szempontjából.

A Mások 1988-ban jelent meg először, akkor még illegálisan, szamizdatként terjesztett kiadványként. 1991-ben lett szabályosan bejegyzett folyóirat: a tizenötödik születésnapot a közelmúltban egy fővárosi szórakozóhelyen ünnepelte meg a szerkesztőség.

A Mások jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a közvélemény ne kezelje bűnözőkként, megvetett emberekként a melegeket - méltatta a lap szerepét Láner László szerkesztő. Ma már - folytatta - "nem lehet úgy gyűlölni bennünket, mint azokban az időkben, amikor még senki sem tudott rólunk semmit".

Annak idején csak kevesen vállalkoztak arra, hogy elmerészkedjenek egy melegek számára meghirdetett rendezvényre. Ha mégis, akkor előtte többször körbejárták az épületet, felmérték a terepet, nem kell-e valamilyen támadástól tartaniuk. "Mindig is az volt az érzésem, hogy jobban félünk, mint az indokolt lenne" - idézte fel a korábbi tapasztalatokat Láner László.

A szerkesztő szerint az előítéletek leküzdésére az a legjobb módszer, ha valaki a bujkálás helyett a nyilvánosságot választja. Szerencsére - hangsúlyozta - egyre többen gondolják így.

Láner László felmérésekkel vagy kutatási adatokkal nem tudja igazolni, személyes tapasztalatai alapján azonban azt a véleményt alakította ki, hogy a közvélemény mind elfogadóbb a melegek iránt. Mint elmondta: a parlament az idők során megváltoztatta a leginkább diszkriminatív törvényeket, a társadalom pedig kezdi tudomásul venni, hogy olyan egyenrangú magyar állampolgárok is élnek ebben az országban, akik nemi identitása különbözik a megszokottól. Ezzel párhuzamosan a melegek is sokkal bátrabbak lettek - állapította meg a Mások szerkesztője. Utalt arra, hogy időközben felnőtt egy új generáció: a mai fiataloknak már a világ legtermészetesebb dolga, hogy rendszeresen részt vesznek meleg rendezvényeken.

Persze - tette hozzá Láner László -, ezek a megállapítások főként Budapestre érvényesek. Változások azért a vidéki Magyarországon is érzékelhetők. Úgy látszik, lassan sikerül legyőzni a félelmeket, és újabban már több nagyvárosban szerveznek programokat melegeknek. Sőt: nemrégiben egy falu kocsmájában tartottak összejövetelt. A polgármester kezdetben erősen ellenkezett, végül aztán közölte, hogy félreértés történt, és semmi akadálya, hogy egy ilyen eseményt rendezzenek a dunántúli falucskában. Láner László szerint ez akár még néhány éve is teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.