Fidesz-nagygyűlés: nem lehetünk a meghátrálás emberei

Áder János, Varga Mihály és Kósa Lajos, három első fordulóban győztes egyéni mondott beszédet a Fidesz kampánygyűlésén, a Budai Várban. Felszólalt Orbán Viktor és Pokorni Zoltán is, Mikola István azonban nem.

A Dísz téren összegyűlt, nemzetiszínű zászlókat és néhány árpádsávos zászlót lengető tömeg előtt Áder János arról beszélt: azért kell mennie a Gyurcsány-kormánynak, mert nem váltották be ígéreteiket, eladósították az országot, és nem lehet tudni, hová került "a temérdek pénz".

A Fidesz eddigi frakcióvezetője, aki Csornán szerzett az első fordulóban mandátumot, arra biztatott: "április 23-án legyünk mindenütt elegen", mert az országnak szüksége van egy új polgári kormányra.

Varga Mihály, az Orbán-kormány egykori pénzügyminisztere, aki Karcagon győzött, arra kérte a megjelenteket, hogy sokszorozzák meg erejüket, és legyenek ott mindenütt, ahol még talpon vannak a Fidesz-KDNP jelöltjei a második fordulóban.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere - aki a megyeszékhelyen szerzett mandátumot - arról beszélt: ha megvan a jobboldali szavazók összefogása, akkor kormányváltás lesz. A három politikus szavait nagy taps fogadta, a kormányoldali politikusok nevének említésére a tömeg fújolással válaszolt.

Pokorni: a személyes hiúságot, becsvágyat, karriert háttérbe kell szorítani

Ha nem vagyunk képesek összefogni, mert a hiúság erősebb, mint a haza szeretete, akkor történelmi vétket követünk el - mondta Pokorni Zoltán a Fidesz hétfői nagygyűlésén a budai Várban. "Vannak pillanatok, amikor a személyes hiúságot, becsvágyat, karriert háttérbe kell szorítani a közös ügy, a haza sorsa mögött" - hangsúlyozta a Fidesz alelnöke, több tízezres hallgatóság előtt. Hozzátette, hogy egy párt nem lehet céllá, egy politikai szervezet, akár a Fidesz, akár az MDF, csak eszköz annak érdekében, hogy az ország ügyét szolgálja. Pokorni Zoltán azt mondta, a nemzeti oldal már kétszer veszítette el a választást azért, mert nem volt képes összefogni, "harmadszorra tanuljunk az eltelt időből", (...) "ne azt nézzük, ki mit tett az elmúlt hónapokban, években".

Pokorni emlékeztetett arra, hogy 1994-ben több ember szavazott a kereszténydemokratákra, a kisgazdákra, a Fideszre, az MDF-re együttesen, mint az egy MSZP-re, de négyfele voltak, és felét-harmadát sem érték el annak, amit a szocialisták. Arra is kitért, hogy 2002-ben a különbség mindössze 0,8 százalék volt, ám a Centrumra, a MIÉP-re adott szavazatok "a szakadékba, a papírkosárba mentek". A Fidesz alelnöke szerint a jelenlegi kormánynak azért kell mennie, mert eladósították az országot, "jobban, mint Kádár János", szétverték az oktatást, "ma könnyebb az iskola folyosóján drogot terjeszteni, mint egy aluljáróban".

A szövetség másik alelnöke, Schmitt Pál azt fejtegette, hogy a Fidesznek és híveinek a kialakult helyzetben, a második forduló előtt erősíteni kell a hitüket. "Higgyük el, elsősorban nemcsak a gyűlölet, hanem a szeretet és az összefogás ereje képes a csodákra" - mondta Schmitt Pál. Úgy vélte, van még tartalék a polgári oldalon, és kemény munkával mozgósítani kell. Mint mondta, továbbra is számítanak az első szavazókra, a nyugdíjasokra, a nőkre, az édesanyákra, a kis- és középvállalkozókra, a munkavállalókra, a városban élőkre, a vidékiekre. Utalt arra, hogy a húsvét jó lehetőséget kínál arra is, hogy a polgári körök tagjai minél több embert felkeressenek. "Mindannyian a kormány leváltását, a változást akarjuk. (...) Ha tényleg akarjuk a változást, az csak együtt sikerülhet" - jelentette ki Schmitt Pál.

Orbán nem hátrál meg

"Mi nem lehetünk a meghátrálás emberei, én sem leszek az. Én maradok, fent vagy lent, mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése" - hangsúlyozta a legnagyobb ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje, a budai Várban összegyűlt tömeg előtt. A Fidesz kampánygyűlésére teljesen megtelt a Dísz tér, de a közeli sétányon és a környező utcákban is sokan voltak, a mellvédeken fiatalok ültek.

Az Orbán Viktor előtt szóló Martonyi János volt külügyminiszter azt hangsúlyozta: az ország sorsforduló elé érkezett, az igazi kérdés az, hogy él-e még 1956 és a rendszerváltás szelleme, emlékezünk-e még Antall József örökségére. Félre kell tenni az egyéni szempontokat, a vélt vagy valós sérelmeket, felül kell emelkedni ezeken, mindenkinek szembesülnie kell saját lelkiismeretével - tette hozzá. "Azoknak kell lennünk, akik nem futnak el" - mondta a rendezvényen utolsóként felszólaló Orbán Viktor. Közönségéhez fordulva hozzátette:: "Engem mindig meg fogtok találni a sikerben, a bajban, az örömben és a munkában az elkövetkező két hétben és az elkövetkező négy évben is, harcolni fogok, harcoljatok ti is!".

Orbán Viktor a kormányváltás érdekében megállapodásra szólította fel a rendszerváltó erők - az egykori demokratikus ellenzék, valamint az MDF - híveit. Szerinte meg kell szólítani a vidéket és a gazdákat, valamint a fiatalokat is. "Ha megállapodunk, akkor győzni fogunk, mert jóval több mandátumot szerezhetünk a második fordulóban, mint az ellenfeleink" - jelentette ki. "Azt kell elérnünk, hogy két hét múlva együtt szavazzanak a kormányváltásra azok, akik valaha a rendszerváltáskor a demokratikus ellenzéket támogatták, azok akik most az MDF-re szavaztak, azok, akik kereszténydemokrata meggyőződésűek. Meg kell mozdítanunk a magyar vidéket és a magyar gazdákat, (...) és el kell érnünk az első szavazókhoz, mert most vasárnap a fiataljaink nem mentek el elegendő számban szavazni" - mondta Orbán Viktor, aki szerint a magas budapesti és az alacsonyabb falusi részvételi adatok azt mutatják, hogy a falvakban vannak a Fidesz szellemi, lelki emberi tartalékai.

"Mi készen állunk a megállapodásra, mi felülemelkedünk minden önös, hiúsági egyéni és pártszemponton" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint az ország és a haza érdekében, a rendszerváltás közös múltja, az ország jelenlegi rossz helyzete és a jövő generációk boldogulása miatt kell megállapodni. Hangsúlyozta: az összefogás alapja a közös rendszerváltó és kormányzati múlt, a közös kereszténydemokrata értékek és a közös jövőre szóló törekvések, hiszen - folytatta - védeni akarjuk a magyar vidéket és a magyar gazdákat, támogatni a magyar vállalkozókat, szívünkön viseljük a határon túli magyarok sorsát, és gátat akarunk szabni a kíméletlenségnek, az arroganciának.

Orbán Viktor kijelentette: "A helyzet úgy áll, hogy nekünk nincs hova visszavonulnunk". "Az ország nyakig úszik az adósságban, a költségvetés romokban, a gazdák kivéreztetve, a munkanélküliség nő, a magyar vállalkozók pedig alárendeltek a saját hazájukban, a felvett kölcsönök, száz és ezer milliárdok pedig eltűntek. Nekünk, magyaroknak nincs hova hátrálni! Az ellenfeleink kimutatták a foguk fehérjét, agresszívek, kíméletlenek és durva hatalomvágy hajtja őket. Nincs hova hátrálnunk!" - mondta a pártelnök.  Ha nem állunk ki minden mellett, amiben hiszünk, akkor Magyarország "az ő játékszerükké fog válni". "Ezt nem engedjük" - fordult közönsége felé a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, aki a szokásos "Hajrá, Magyarország! Hajrá, magyarok!" felkiáltással búcsúzott.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.