Csak nem Carla Romanelli?

Roppant ismerős volt az arca. Egy nagy nemzetközi tudományos esemény előkészítő tanácskozásán ültünk, és nem tudtam, hová tegyem. Valami beugrott, de nem értettem a dolgot. Aztán kiderült, hogy a szép arcú középkorú hölgy olasz- és asztaltársam úgy emlékezett: mintha színésznő is lett volna. Így felbátorodtam és megszólítottam: csak nem Carla Romanelli?

Amikor elmondtam, honnan jöttem, felderült. Jó napot! - köszöntött magyarul a felejthetetlen Makk Károly film, Az egy erkölcsös éjszaka (1977) és a festői Sándor Pál-elégia, a Herkulesfürdői emlék (1976) sztárja.

A kádári hetvenes évek importszexbombája (aki a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években Ursula Andress, Britt Ekland, Marisa Mell és Pia Zadora oldalán igencsak kacér filmekben is megmutatta bájait) az ESOF (Európai Tudományos Nyílt Fórum) Olaszországból érkező pénzügyi támogatásainak felhajtójaként volt jelen a berlini találkozón.

- A magyarországi vendégszereplések után több színházi és filmszerepet játszottam még el, Olaszországon kívül például az Amerikai Egyesült Államokban és Franciaországban, többek között Belmondóval. Sokat utaztam, és egyre kíváncsibb lettem a filmvilágon kívüli dolgokra, amelyekről korábban nem sokat tudtam. Érdekelni kezdett a tudomány és művészet kapcsolata. Producerkedtem a spoletói fesztiválon, ahol koncerteket, költői esteket szerveztem, és közben kapcsolatba kerültem az emberiség jövőjével és a kultúrák közötti nyílt eszmecserével foglalkozó Aspen intézettel, melyet még az ötvenes években alapítottak Amerikában - mesélte a hajdani sztár.

Carla Romanellit hamarosan bevonták az intézet sajtómunkájába, így olyan hírességekkel is találkozott, mint a Nobel-díjas Carlo Rubbia. Aztán egyre több tudományos szervezettel került kapcsolatba, és már az ESOF 2004-es stockholmi rendezvényéhez is jelentős támogatókat nyert meg Olaszországból.

Eredeti hivatását azért nem hagyta végleg faképnél. Az utóbbi időben Büchner Woyczekjének olasz tévéváltozatában lépett fel, szerepelt színpadon a Három nővérben és a bolzanói fesztiválon Müller Péter Szemenszedett igazság című darabjában. Sajnos, ma Olaszországban kevés jó film készül, a kultúrára ugyanis egészében kevesebb pénz jut. Talán ezért is kezdték érdekelni a művészet különféle egyéb vonatkozásai. Így lett a nemzetközi kapcsolatokat intéző felelőse a FIA (a művészek nemzetközi uniója) olaszországi szervezetének. Kiállítások kurátoraként is megmérette magát, s lassan a kultúra, művészet, tudomány támogatásának afféle üzletasszonyává vált. Közben férjhez ment egy amerikai író-festő-színészhez, de többnyire Rómában él.

Magyarországról csak szép emlékeket őriz - bár utolsó filmje óta nem tartott kapcsolatot senkivel és nem is járt nálunk, szívesen jönne bármikor. (Tulajdonképpen három filmben dolgozott Budapesten, hiszen Nemere László Segítsetek, segítsetek! című produkciója, melyben Madaras Józseffel játszott, 1978-ban Monte-Carlóban díjnyertes is lett.)

- A magyar ételekre különösen szívesen emlékszem. Például a forgatások alatt evett palacsintára. És persze a nagyszerű művészekre, Makkra, Sándor Pálra, akikkel megtiszteltetés volt számomra a munka. Rajtuk kívül csak Max von Sydow volt ennyire nagy hatással rám, akivel a Prérifarkas című filmben dolgoztam, és Jean Renoir, akivel még Los Angelesben találkozhattam.

Hogy filmjei bemutatásakor milyen népszerű volt hazánkban, arról még egy emléket mesél. Amikor egy ízben megérkezett Ferihegyre, nagyon megszeppent, hiszen marcona határőrök és vámosok fogták azonnal közre. Persze, mint néhány másodperc múlva kiderült, csak autogramot akartak kérni tőle.

Carla Romanelli ma  a kultúra, mûvészet  és  tudomány támogatásának üzletasszonya, de nem felejtette el  azt sem, egykor milyen népszerû sztár volt nálunk
Carla Romanelli ma a kultúra, mûvészet és tudomány támogatásának üzletasszonya, de nem felejtette el azt sem, egykor milyen népszerû sztár volt nálunk
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.